Din sökning innehåller för få tecken

Så får du bra WiFi i hemmakontoret

I dessa tider när hela hushåll delar WiFi för att köra videomöten och hålla dygnslånga VPN-uppkopplingar till fjärrdatorer är det extra värdefullt med bra WiFi. Denna guide kan hjälpa dig att kräma ut maximalt av ditt hemma-WiFi. Flera av guidens åtgärder kräver inloggning på routerns administrations-gränssnitt, vilket kan kännas lite skrämmande. Men känn dig trygg. Det går alltid att återställa en router till fabriksinställningar om det skulle bli knasigt.

1. Välj rätt frekvens

Det finns åtskilliga generationer av WiFi-protokollet. Ju senare version, desto snabbare. Dessutom går flera av dessa på både 2,4 GHz-bandet och 5 GHz-bandet. Generellt sett stoppas högre frekvenser lättare av väggar och andra hinder. Och om du har en liten lägenhet kan det vara bra att köra på 5 GHz-bandet och du kan kanske stänga ner 2,4 GHz-bandet helt i din router. I en villa kan det vara bättre att köra på 2,4 GHz-bandet, eftersom det når mycket bättre genom golv och väggar.

2. Hitta en ledig WiFi-kanal

Om du bor så att du har en risk att dina grannars WiFi når in över ditt WiFis räckvidd kan det vara väldigt värdefullt att se över vilken kanal ditt WiFi kommunicerar på. WiFi-kommunikationen har huvud-frekvensband, som i sin tur är uppdelade i mycket smalare frekvensband som kallas för kanaler. Första gången du startar din router söker den vanligen efter ett lämpligt frekvensband som inte är så upptaget, men om det dykt upp nya routrar i närheten kan det snabbt bli trångt på kanalerna och de börjar överlappa varandra.

Eftersom WiFi är frekvensmodulerat (FM) så är det den starkaste signalen som alltid "vinner", men störningar kan ändå uppstå. Själv använder jag WiFi Analyzer på min Android-enhet så att jag kan gå runt och se vilka kanaler som tar över min signal i olika ställen i min bostad. Det kan vara värt att aktivt konfigurera om sin router för att möta detta.

3. Möblera ditt WiFi rätt i huset

Om en WiFi analyzer installeras i sin telefon/surfplatta är det lätt att gå runt i sin bostad och identifiera var mottagningen är extra bra, eller extra dålig för att planera sin arbetsplats (eller gaming-station). På samma sätt är det möjligt att använda samma app när routern flyttas runt så att WiFi-signalen är stark där den behövs.

4. Stäng ner gammal utrustning som sänker bandbredden

Det finns nätverksutrustning som har dålig switch-funktion. Det yttrar sig så att den anslutna komponent som har lägst generation av WiFi-protokollet styr takten för resten av nätverkets kommunikation. Detta brukade vara ett större problem förr, men om du har någon gammal enhet ansluten som du använder sällan kan bandbredden höjas väsentligt genom att stänga ner denna så att hela det trådlösa nätverket kan takta upp i högre hastighet.

5. Se till att ha bra DNS-uppkoppling

DNS (Domain Name Service) är mekanismen som översätter namnet på sajter till IP-adresser med siffror. Om du tillhör de fåtal som surfar till många olika sajter kan det vara värt att byta standard-DNS från din internetleverantör till någon av de öppna alternativen. Kolla t.ex. här: https://www.techradar.com/news/best-dns-server

Och du - se till att ha ett bra lösenord och god kryptering i ditt WiFi. Hela din tillvaro är förmodligen beroende av att du inte får din Internet-identitet stulen.

Vill du veta mer? Kontakta mig!