Hoppa till innehåll
Digital design

Hälsotema lockade rekordstor publik till SXC2022

Intresset var större än någonsin för årets STHLM Xperience Conference som, med tal och workshops om vår fysiska, analoga och mentala hälsa i det digitala landskapet, slog nytt publikrekord både in-person och online!

Talare på eventet SXC

– Vi har lagt mycket kraft på att utveckla vår branding, det visuella och en bättre hybrid upplevelse inför konferensen den 10 november 2022, berättar Veronica Wallström, en av grundarna av STHLM Xperience Conference.

Nytt för i år var exempelvis att alla talare deltog i det digitala minglet efter sina framträdanden, för att besvara frågor från de som deltog online. Minglandet är en stor del av syftet med konferensen, som har blivit en mötesplats för designers från hela världen. En annan nyhet var eftermiddagsbiljetten, som gjorde det möjligt att vara med under halva konferensdagen – utan att missa after conference. 

Precis som förra året transkriberades alla tal, så att deltagarna kunde följa vad som sades i text via storbildsskärmar eller via textremsor över videosändningen på webben. Textningen förbättrar inte bara tillgängligheten för personer med hörselvariationer, det minskar även den kognitiva belastningen för alla deltagare och gör det lättare att följa med i det som sägs för den som inte har engelska som första språk.

Alltid på World Usability Day 

Temat och tidpunkten för STHLM Xperience Conference, eller SXC som den också kallas, har från starten 2018 varit kopplade till World Usability Day, den internationella dagen för användbarhet som alltid infaller den andra torsdagen i november. I år var temat för dagen Our Health, kopplat till två av FN:s 17 hållbara mål, Global Health och Well-being.

Talare på eventet SXC. Ordet burnout visas på en skärm.

Deltagarna på årets SXC kunde diskutera, workshoppa, lyssna till experter och berätta om hur de själva designar digitala tjänster med målet god digital hälsa ur alla möjliga aspekter. Från scenen talade designers, researchers och produktägare om läkartjänster, tillgänglighet, mindfulness, sömncykler och om hur de har tänkt för att utforma tjänster som inte tröttar ut användarna utan stärker dem, får dem att känna sig mer inkluderade, eller har som direkt syfte att förbättra användarnas hälsa.

Uppskattade take-aways från årets konferens var bland annat det inledande mycket personliga talet av designern Anik Devaughn som berättade om sin tuffa resa tillbaka från total utmattning till arbete, med hjälp av digitala verktyg.

En annan höjdpunkt var när keynote-talaren professor Christelle Ngnoumen berättade om hur uttröttande det är för oss människor med ständigt distraherande påminnelser från mobiltelefoner och andra uppkopplade apparater i vår närhet – och att det tar oss i genomsnitt 20 minuter att komma tillbaka in till fokus på det vi höll på med när vi blev avbrutna. Varje gång. Hon berättade också om hur all research visar att vi drivs av att ständigt vilja bli bättre, att vilja förändras till en bättre version av oss själva. Förändring är helt enkelt vår starkaste motivation, även när vi använder digitala appar och tjänster.

Veronica Wallström och Tommy Marshall, som för fem år sedan pitchade in idén om konferensen till Zingtons ledning, är nöjda med årets SXC och ser potential för ytterligare utveckling.

– Deltagarna hade höga förväntningar i år, som jag faktiskt tror att vi lyckades möta. Ämnet hälsa är så aktuellt, det är relevant för oss som människor både privat och professionellt. Feedback vi fått från deltagare är att de kunde ta till sig väldigt mycket av innehållet i både tal och workshops oavsett vilken bransch talaren kom ifrån, säger Veronica Wallström.

– Men vi lär oss ständigt och ser förbättringsåtgärder. Dels av feedback vi får, både från deltagare och internt av våra medarbetare. Vi har ett concept som ligger varmt om hjärtat både för Tommy och mig och det har vi kört på med i fem år. Det vill vi utveckla och vi ser redan fram emot nästa konferens, i november 2023!

Länkar: 
worldusabilityday.org
STHLM Xperience Conference

Vill du veta mer om STHLM Xperience Conference? Hör av dig!

Veronica Wallström

Veronica Wallström

Affärsansvarig UX & Design

Tommy Marshall

Affärsansvarig UX & Design

Relaterat innehåll