Hoppa till innehåll
UI-design

Att jobba som visuell designer

En visuell designer jobbar med UI-design, digital design, produktdesign, och/eller branding. Det är den visuella designern som hjälper företag att sticka ut och bli top-of-mind hos sina användare, vilket skapar värde för såväl varumärke, som produkt. En av våra designers, Thomas Rang, har arbetat i över 6 år, med kunder som Synsam, Allente, AI Eyewear, Welllr och Nordic Angels. Här ger han en inblick i yrket och bjuder på sina bästa tips till dig som är intresserad av att jobba som visuell designer.

En man sitter vid ett bord med en bärbar dator.

Vad är visuell design och vad gör egentligen en visuell designer?

Visuell design är i min mening i stort sett allt som vi blir exponerade för varje dag i våra olika devices. Bakom varje liten knapp eller checkbox sitter det en visuell designer som har stött och blött olika alternativ för att i slutändan komma fram till det du ser när du fyller i lite kort information om dig själv i den nya appen du precis laddat ner.

En visuell designer har många bollar i luften. Designen som skapas ska inte bara vara pixelperfekt, över alla plattformar. Den ska även vara noga genomtänkt ur ett användarcentrerat perspektiv, för att få så många användare som möjligt att lyckas med den tänkta uppgiften.

Hur såg din väg ut till att bli en visuell designer?

Efter att ha haft ett intresse för färg och form under större delen av mitt liv sökte jag till en YH-utbildning. Där fick jag grundläggande kunskaper i olika programvaror och lärde mig vetskapen om att det faktiskt finns ”regler” att förhålla sig till (Även om dom bästa idéerna uppstår när man tänker utanför boxen). Tack vare att YH-utbildningar erbjuder längre tillfällen med praktik kom jag snart ut i arbetslivet och fick lära mig hur saker faktiskt fungerar. Något jag tror är svårt att få i en skolbänk. Att komma ut på en arbetsplats och få chansen att lära sig från folk som sitter med liknande saker tror jag var en av dom största tillgångarna i min karriär framåt.

Vilka förkunskaper krävs för att jobba med visuell design?

Jag skulle säga att någon typ av formgivarutbildning är en bra väg att börja. På en sådan utbildning får man kunskaper i de program som används, såväl som ett rätt tänk. Jag tänkte till en början att jag skulle jobba med en massa häftiga projekt, där man kunde gå wild and crazy. Men när jag verkligen förstod vart efterfrågan ligger, lärde jag mig att det är extremt roligt att tänka ur ett användar-centrerat perspektiv.

UX-designer och visuell designer – vad är skillnaden?

UX-design handlar om att ha en djup förståelse för användaren, vilket innefattar deras preferenser, beteenden, vanor, krav och känslor. UX-designers måste ha en heltäckande förståelse för kunden dom arbetar med.

Som visuell designer fokuserar du mer på val av färg och typsnitt, och design av de saker som förväntas finnas i designen, som; knappar, ikoner, reglage och dropdowns. Det är viktigt att se till att det som designas överensstämmer med grafiska profiler, och i vissa fall även framtagandet av grafiska profiler. En digital designer ser till att det finns en layout för varje sida som ska finnas med i designen.

En man sitter vid ett bord med en bärbar dator.

Hur ser en dag ut för en visuell designer-konsult?

Dagarna kan vara väldigt varierande vilket jag personligen verkligen gillar med jobbet. Ena dagen kan man komma in, sätta på sig hörlurarna och spruta ut vyer. Men det kan lika snabbt svänga och man sitter och klurar på hur man ska lösa en megameny i mobilvy på bästa sätt. Som visuell designer rör man sig över många plattformar så även om man ens jobb består av liknande uppgifter så får man ändå alltid aktivera hjärna och se till att man är på tå. 

När har du särskilt roligt på jobbet?

Det är väldigt kul att få använda sin erfarenhet och expertis till att hjälpa kunder att ta rätt beslut i problemställningar som uppstår under ett jobb. Att vara kuggen i maskineriet som får hela apparaten att snurra vidare är en väldigt härlig känsla!

Hur utvecklas man inom området?

Personligen tycker jag att ett bra sätt att utvecklas på är att alltid be om ett par extra ögon på det man gör. Det är lätt hänt att stirra sig blind på sin egen design. Men genom att alltid se till att vara öppen för diskussion får man in andra tankar och funderingar, som ofta kan leda till att man tar bättre beslut i framtida projekt.

Hur ser duframtiden för visuell design?

Samhället blir mer och mer digitalt, vart man än vänder sig. Jag tror att det är ett yrke som kommer fortsätta utvecklas och leda till att hjälpa många människor i sin vardag, utan att dom riktigt tänker på det.

Vart hittar du inspiration?

Jag hittar mycket inspiration i vardagen, och går ofta i gång på smart lösningar som underlättar saker för mig. Jag hittar även inspiration i lösningar där design eller funktion brustit. Då brukar jag använda det tillfället till att fundera på hur jag hade löst problemet.

Hur får man jobb som visuell designer?

Ett viktigt tips vid jobbsökande är att inte bara visa upp häftig, vacker eller cool design. Ta istället tid till att prata om problemet och visa hur dina tankebanor lett fram till designen, och hur det har löst problemet för kunden/användaren. Det är även viktigt att aldrig se på sin design som sin bebis. Välkomna istället kritik, feedback och andras tankar. Kan man inte försvara sina designval har man inte lagt ner tillräckligt mycket tanke i sin produktion.

Våra karriärmöjligheter

Relaterat innehåll