Hoppa till innehåll
Zington Journey

Per Norstad gick från Flight Test Engineer till QA Manager på Zington

Möt Per Norstad, en Quality Assurance Manager som har navigerat genom en fascinerande karriär, från att vara en flight test engineer i JAS-programmet hos SAAB till att nu koordinera omfattande testarbete på SJ genom Zington. Per delar med sig av sin resa, sin passion för kvalitetssäkring, och hur hans tidigare erfarenheter har format hans syn på QA. Läs om hans engagemang i projekt, hans drivkrafter, och hur han balanserar en aktiv fritid med en krävande professionell roll.

Porträttbild Per Norstad

Hej Per! Berätta om dig själv och vad gör du i ditt uppdrag just nu. 

Jag jobbar som Quality Assurance Manager i ett stort projekt på SJ, där jag samordnar testarbetet mellan många olika team och leder acceptanstester. Just nu håller vi på att starta upp projektet, så det är mycket fokus på ways of working och setup av verktyg (Jira/Confluence).

Har kom det sig att du började jobba med test?

Mitt första jobb efter högskolan 1992 i Linköping var på SAAB som flight test engineer i JAS-programmet. Jag jobbade med att klargöra testflygplan inför provflygningar. Förenklat kan man säga att jag konfigurerade vilka mätgivare som skulle registrera varje enskild flygning utifrån vad varje flygning skulle verifiera. (Allt ifrån att flyga långsamt, diverse skjutprov till köldprov i Norrland). Att få vara med i tester där verksamheten (piloterna i detta fall) direkt ger feedback fångade mitt intresse för QA. Mitt QA-intresse ledde mig sedan vidare till Ericsson i Tokyo, där jag verifierade mobilnätet inför varje uppgradering. Ericsson hade en bra testprocess som har gett mig en utmärkt grund inom QA.

Hur har din resa på Zington sett ut hittills? 

Jag har hela tiden haft ledande testroller i olika projekt hos Zington's kunder. Mina uppdrag har vanligen sträckt sig över 2 år, där jag hjälpt kunder inom retail, resor och bank. En röd tråd genom min Zington-tid har varit att det alltid varit externa leverantörer inblandat. Jag brinner extra för när man tar hänsyn till QA redan under upphandling och avtalsskrivandet.

Vad är ditt nästa steg på resan?

Nu har jag precis påbörjat ett längre uppdrag som kommer bli spännande att vara med att ro i hamn.

Vad drivs du av och får energi av? 

Jag får energi av att hjälpa till. Att bli tillfrågad i diverse frågor för att hen vill höra min åsikt är tillfredsställande. Då känner man att man bidrar. Jag gillar även att leda o koordinera, med hjälp av struktur, för att nå uppsatta mål.

Vad gör du när du inte konsultar? 

Oj, det är många saker. Fritiden räcker inte till allt jag vill göra. Vi har tagit husvagnen genom Europa två somrar, Barcelona tur och retur, samt Venedig tur och retur. Jag gillar även att springa. Det är en mental avkoppling för mig. Jag har sprungit ett fjällmaraton, och det kommer bli fler.

Min familj älskar att vara i skärgården på sommaren. Vi delar landställe med svärföräldrar och svåger, och tar gärna dagsutflykter med båten. Vintern ska gärna vara riktigt kall, med massor av snö. Vi besöker gärna Idre för skidåkning. I dagarna utökas även familjen med en hundvalp, så jag ser fram emot mycket vandring i skog o mark med vår nya familjemedlem. Och självklart vill jag kombinera ovan med släkt o vänner!

Vill du ge några tips till andra konsulter?

Mina bästa tips är att ha tålamod och vara ödmjuk och prestigelös. Sätt kunden i fokus, och fråga dig alltid - vad blir bäst för kunden?

Varför har du valt att jobba på Zington?

Jag började på Zington för 10 år sedan, tack vara att min kollega, Carl-Johan Nordh började här. Jag har alltid trivts oerhört bra med Jojo. Han skapar en stor trygghet. Under denna tiden började Zington bredda sitt utbud, och seniora personer anställdes för att vi skulle kunna ta oss an de roligaste uppdragen. Tillväxten som följde några år därefter är bland det roligaste jag varit med om.

Vi har alltid lyckats attrahera rätt personer som passar oss och gör oss bättre. Det har sagts förut, men det tål att sägas igen att vår interna ledarskapsutbildning är toppen och sätter en utmärkt grund för hur en konsult från Zington bör tänka.

Redan från början ville vi komma till ett läge där kunderna frågar oss om hjälp. Vår målmedvetenhet att hela tiden jobba för detta (i alla led) och den glädje vi känner när vi ser effekten av vårt arbete. Det sätter ribban för oss på Zington.

Har du något favoritminne från din tid på Zington?

Det är svårt att lyfta fram ett särskilt minne från dessa år. Jag har varit på många konferenser, månadsmöten, kundevent, där alla detaljer alltid håller hög klass (mat, agenda, fotografering, teman m.m). När jag tänker tillbaks är det inte en särskild händelse jag tänker på, utan hur vi tar oss an allt vi gör.

Våra karriärmöjligheter

Relaterat innehåll

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar om karriärmöjligheter, lediga tjänster samt tips och inspiration för dig i karriären.

Karriär
Tack & kul att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev!