Hoppa till innehåll
Kvalitetssäkring

Kvalitetssäkring av kärnsystembyte i svensk storbank

När en av Sveriges ledande banker stod inför den komplexa uppgiften att byta sitt kärnsystem (bankreskontra), fick Zington uppgiften att säkerställa en högkvalitativ övergång. Trots projektets omfattning och en tidsram på över ett år, bibehölls kontinuitet i bankens verksamhetsområden som inlån, betalflöden och kreditkortshantering. Med strukturerad metodik och expertis möjliggjorde vi en framgångsrik implementering.

En glasbyggnad sedd med perspektiv nerifrån och upp.

Bankens behov av att byta kärnsystem grundade sig på flera faktorer. Bland dessa var den låga systemkompetens internt samt att banken var den enda kunden av leverantörens nuvarande system, vilket ledde till ohållbart höga driftkostnader.

Utmaning: Komplexitet och testningsbehov i systemövergång

Att byta ut en banks kärnsystem är en stor uppgift som inbegriper omfattande integrationer och flera tjänstelager. Utöver det, var det en klar utmaning att hantera kontinuerlig testning och en ständigt ökande testomfattning genom projektets livscykel, allt för att säkerställa att både funktion och prestanda uppfyllde de ställda kraven.

Lösning: Omfattande kartläggning och samarbetsinriktad teststrategi

På grund av projektets komplexitet inleddes ett stort arbete med att kartlägga de nödvändiga aktiviteterna och etablera ett övergripande program. Fokus låg på att skapa en gemensam teststrategi tillsammans med externa leverantörer och implementera automatiserade testprocesser för att hantera det ökande antalet testmoment.

En omfattande analys genomfördes i projektets inledning för att få grepp om bland annat leveransplaner, arbetsprocesser och teknisk omfattning. Genom att upprätta klara ”Way of Working”-principer med definierade ansvarsområden och testmetodik, lyckades vi skapa en effektiv arbetsmiljö.

Resultat: Kontinuerlig verksamhet och monetär framgång

Under hela projektet upprätthölls bankens ordinarie verksamhet utan störningar. Slutresultatet blev att varken kunder eller bankpersonal upplevde några problem efter implementeringen. De enda som märkte en förändring var de som såg de monetära fördelarna med det nya, mer effektiva systemet. En total framgång baserad på solid och trygg kvalitetssäkring.

Se vårt erbjudande

Redo att höja kvaliteten på ditt företags system? Hör av dig för en skräddarsydd lösning inom kvalitetssäkring!

Carin Norling

Carin Norling

Affärsansvarig Test & Kvalitet

Skicka ett meddelande

Är du intresserad av vårt erbjudande och vill veta hur vi kan hjälpa dig och ditt företag att nå nästa nivå? Välkommen att skicka ett meddelande så hör vi av oss inom kort!Relaterat innehåll