Hoppa till innehåll
Projektledning

Att jobba som produktägare

Magnus Lindell har jobbat som produktägare i 10 år och har en bred erfarenhet både från branscher inriktade till privatpersoner och företag. Här berättar Magnus om rollen som produktägare, vad som krävs för att jobba med det och hur en vanlig arbetsvecka kan se ut.

En man som står och skriver på en whiteboard.

Vad gör en produktägare?

Rollen som produktägare är väldigt varierande beroende på uppdrag, situation och omfattning vilket är spännande och talande för hur rollen är. Som produktägare behöver du kunna anpassa dig och ha lätt för att sätta dig in i olika utmaningar. Det är ofta mycket som händer samtidigt och du behöver kunna fokusera både på vad som händer just nu och planer för framtiden. Den gemensamma nämnaren för alla produktägare är ansvaret att kunna prioritera och skapa maximalt värde mot uppsatta mål med produkten eller tjänsten.

Vad är det bästa med att jobba som produktägare?

Det är att få skapa, att se något växa fram och ta form. Det är ett hårt arbete bakom med många involverade. Som produktägare har du en central roll mellan olika delar av verksamheten, kunden och utvecklingsteam. När ni får se resultatet och responsen av allt jobb som lagts ner finns det ofta anledningar att känna sig stolt. Det kan vara i både stort och smått.

Hur ser en vanlig arbetsvecka ut?

Väldigt olika, men ofta präglade av möten, workshops och avstämningar av olika slag. Vissa aktiviteter och uppgifter är återkommande och relaterar till utvecklingsprocessen. Kortsiktigt kan det handla om att förbereda och prioritera backloggen, detaljera krav inför utveckling, samarbeta med designers, delta på daglig synk med utvecklingsteam, hantera mindre hinder som dyker upp och ta beslut efter nya insikter. Det är några exempel av många. Sällan är en dag den andra lik. På längre sikt kan det handla om att etablera strategiska mål, skapa och förankra utvecklingsplaner, delta i budget- och affärsplanarbete. Även här kan ditt ansvar och förväntningar på din roll se olika ut beroende på situation storlek på bolaget.

Vad krävs för att jobba som produktägare?

Jag skulle säga att det är en blandning av tidigare erfarenheter och personliga egenskaper. Med rätt inställning kommer du långt! Om du är resultatinriktad och lösningsorienterad, gillar att samarbeta i olika team, är kommunikativ och kan skapa engagemang har du bra förutsättningar. Visst kan det vara tufft periodvis, men det gör att det känns mer belönande i efterhand. Gällande erfarenhet handlar det om att vara nyfiken och lyhörd och låta tiden göra sitt. Det finns alltid något att lära och ofta har du förmånen att jobba nära kollegor och andra personer med mycket kunskap och insikter. På sikt kommer du få en bra förståelse för både affär och utveckling. En nyckeldel är att se till att alltid ha ett kundorienterat förhållningssätt. Du behöver förstå kundens behov och utmaningar för att kunna ta rätt beslut och prioritera rätt.

Att ha en förståelse för båda perspektiven, utan att för den delen behöva vara en specialist, kommer vara en stor tillgång för en produktägare.
- Magnus Lindell, produktägare Zington

Vilka tips skulle du ge till någon som vill jobba som produktägare?

Det kan vara lite klurigt att få möjligheten till det första produktägaruppdraget. Ofta efterfrågas liknande erfarenhet från tidigare uppdrag. Men det finns sätt! Dels finns utbildningar som kan ta dig en bit på vägen, men jag skulle främst vilja tipsa om att försöka få erfarenhet inom närliggande roller. Kanske finns det möjlighet till en junior projektledarroll, kravanalytiker eller något uppdrag inom affärsutveckling. En produktägare har ofta en bakgrund inom antigen affärsutveckling eller IT-utveckling. Att ha en förståelse för båda perspektiven, utan att för den delen behöva vara en specialist, kommer vara en stor tillgång för en produktägare.

Hur ser utvecklingsmöjligheterheterna ut?

Som produktägare har du förmånen att sätta dig in i olika branschers utmaningar och att jobba nära många olika avdelningar. Du får ett brett kontaktnät och det finns goda möjligheter att fördjupa dig inom andra delar av organisationer. Verktygslådan och färdigheterna att tackla olika situationer och utmaningar växer konstant. Det finns alltid något nytt att lära och bara du sätter gränserna.

Vem passar att jobba som produktägare?

Förmodligen har du en naturlig drivkraft av att vilja skapa förändring och påverka. Du har ett intresse av digitala tjänster och har säkert ställt dig frågan ”det där borde väl gå att göra bättre?”. Sannolikt är du mer en generalist än specialist och har lyckats kombinera olika egenskaper så som resultatinriktad, kreativ, analytisk och kommunikativ. En ganska ovanlig mix och vissa delar är såklart starkare än andra.

När har du särskilt roligt på jobbet?

När jag tar del av positiv feedback från användarna på en nyligen lanserad funktion eller förbättring. Det är ju ändå slutmålet med allt, att skapa ett värde som gör skillnad på riktigt. Men det finns flera tillfällen på resan dit när det är extra roligt. Det kan vara när jag har bra flow och samarbete i teamet eller när jag kommer på nya angreppsätt för att lösa ett klurigt problem för att nämna några exempel.

Hur ser du på framtiden för produktägare?

Produktägarrollen kommer vara fortsatt relevant. När olika branscher digitaliserar mer och mer av sin affär kommer behovet öka. Många branscher har redan kommit en lång bit på vägen medan andra har en längre resa kvar. I takt med det blir även kunden alltmer digitalt van och kommer ställa högre krav på sin användarupplevelse. En trend som ökar är att ägandeskapet av en produkt delas upp och avgränsas till olika områden då helheten blir för mycket för en produktägare att hantera. Det tror jag vi kommer se mer av.

Våra karriärmöjligheter

Är du intresserad av att jobba som produktägare hos oss? Välkommen att kontakta mig!

Linda Wohlfeil

Linda Wohlfeil

Affärsansvarig Webb & E-handel

Relaterat innehåll