Hoppa till innehåll
Karriär

Att skapa en trygg arbetsmiljö för att vända misstag till lärdomar

Misstag. Alla begår dem och de är lika mänskliga som människan själv. De har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Men vad händer när misstag och misslyckanden inte hanteras rätt? Få saker påverkar en organisation, dess kultur och individers välmående och prestation i så stor utsträckning som hantering av misstag och misslyckanden. Det kan därför vara en god idé att fundera på hur du vill att misstag ska hanteras och hur människan bakom misstaget bör bemötas i din organisation. Genom att skapa en arbetsmiljö som kännetecknas av trygghet, tillit och acceptans kan misstag och misslyckanden vara en källa till viktiga lärdomar.

En man står framför en grupp människor som sitter ner runt ett bord.

För många år sedan var jag projektledare och hade precis ansvarat för en produktionssättning av ett viktigt system. I samband med detta hade vi tyvärr lyckats radera viktig information ur en databas, vilket ledde till många dagars jobb för att återställa och verifiera informationen. Utan att gå in på allt för många detaljer kan jag avslöja att jag hamnade i ett rejält blåsväder och det kändes som att krishanteringens primära mål var att fördela skuldbördan.

Jag skämdes och började undvika ansvar för arbetsuppgifter. Jag ville inte föreslå förändringar eller förbättringar. Jag som brukade möta utmaningar med optimism och inte fundera speciellt mycket på risken att misslyckas, hade blivit rädd och osäker och började istället angripa varje problem med frågan ”vem får skulden om det går snett?”. 

Börja med att ställa rätt frågor och visa empati 

Egentligen är det inte så komplicerat. Gå till dig själv och föreställ dig att du har misslyckats med någonting eller missat något viktigt. Självklart är du besviken, men tänk om din omgivning då möter dig med empati, erbjuder hjälp att hantera situationen och gör det tydligt att du är viktig för teamet. ”Hur mår du?”, ”Kan du berätta vad som hände?”, ”Vad behöver du av mig eller någon annan?”, ”Har du någon idé om vad vi bör göra nu?” – enkla frågor som kan hjälpa oss att komma ur den instinktiva reaktionen att förneka misstaget eller skylla ifrån oss. Många lider dessutom redan från början av prestationsångest och en rädsla för att misslyckas. Här kan det gå riktigt snett om misstaget sker i fel miljö. 

The greatest mistake we can ever make is to be afraid of making one.
- Elbert Hubbard, Amerikansk författare och poet

Kanske har du hört talas om Googles omfattande undersökning (Aristotle) där de försökte hitta svaret på varför vissa team presterar avsevärt mycket bättre än andra. Efter 2 år, mer än 200 djupintervjuer och analyser i mängder av parametrar kom de fram till att den viktigaste faktorn för att skapa högpresterande team är trygghet och tillit.  

Det handlar absolut inte om något kravlöst flum där ingenting spelar någon roll. Tvärtom. Vi växer med ansvar och av att känna omgivningens förväntningar. Men det går att kombinera krav och förväntningar med att få hjälp att resa sig när man har snubblat. Vi kan kritisera prestationen eller beteendet samtidigt som vi värderar människan och kollegan. I en miljö där vi känner oss trygga kan vi vara kreativa, komma med idéer, ställa frågor och, viktigast av allt, acceptera att misstag är en del av livet; och att de kan vara en pusselbit i ett gemensamt lärande.

Våra karriärmöjligheter

Relaterat innehåll

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar om karriärmöjligheter, lediga tjänster samt tips och inspiration för dig i karriären.

Karriär
Tack & kul att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev!