Hoppa till innehåll
Zington Journey

Christian Planebrinks resa från lagerarbetare till chefsarkitekt

Möt Christian Planebrink vars karriärresa har tagit honom från att plocka ordrar på Candykings lager till att bli chefsarkitekt för Zingtons affärsområde Enterprise Solutions. Christian delar med sig av sin resa, insikter och erfarenheter från olika linjeroller, inklusive rollen som CIO under Candykings tillväxtresa och utvecklingschef för SAP-avdelningen hos Fazer Group.

Porträttbild Christian Planebrink

Hej Christian! Berätta lite om dig själv och vad du gör i din roll just nu.

Just nu arbetar jag som chefsarkitekt för vårt affärsområde Enterprise Solutions. I min roll fungerar jag både som pre-sales mot nya kunder och åtaganden, samt som senior advisor mot våra etablerade kunder. Tidigare kommer jag från en lång bakgrund av olika linjeroller. Till exempel så var jag CIO på Candyking, under tiden bolaget gjorde sin stora tillväxtresa, samt utvecklingschef för SAP-avdelningen hos Fazer Group. På Fazer ansvarade jag för en grupp kollegor vars huvudfokus var att bidra med spetskompetens i företagets alla SAP-initiativ.

Jag började på Zington 2015, som renodlad SAP-konsult. Sedan dess har jag fått chansen att driva satsningar inom både Masterdata och Netsuite. Att jag valde att jobba för just Zington är ingen slump. När det var dags att ta nästa steg från min gamla arbetsgivare, pratade jag med en gammal kollega som talade väldigt varmt om Zington. Efter mitt första möte med Thomas Lindahl var det ett mycket enkelt beslut. HÄR ska jag jobba.

Berätta mer om din resa.

Att ha tagit den långa vägen från att plocka ordrar på Candykings lager, via inköp, till att ta mig an rollen som CIO, tror jag har gett mig nyttig erfarenhet av att ha varit med i verkligheten. Att jag även fått möjligheten att påverka och haft ansvar för många olika saker inom IT har skapat en stor förståelse för helheten och hur viktig den är i det långa loppet.

Vad är ditt bästa tips till personer som vill ta steget från en linjeroll till en konsultroll?

Egentligen är det bara att fortsätta vara dig själv. Det som gjorde dig lyckosam i din linjeroll kommer även fungera fint i konsultrollen. En del saker kommer såklart bli annorlunda, som exempelvis den kortare horisont som konsulter oftast jobbar mot. För mig har framgångsfaktorerna varit att hela tiden vara intresserad, nyfiken och att alltid ha viljan att lära mig nya saker.

Hur ser ditt team ut hos kunder?

Idag är jag en del av tre olika team, där jag fungerar som rådgivare. Jag har även fått möjligheten att jobba nära några av Zingtons fantastiska projektledare, SME (System mather experts) och förändringledare.

Porträttbild Christian Planebrink

Vad fick dig att bli konsult?

Under min tid på Fazer fungerade vårt SAP-team som in-house-konsulter, och därför var steget till att bli konsult inte särskilt stort. Jag lockades främst av möjligheten att få se fler branscher och nya kunder. Just i det avseendet är det oslagbart att vara konsult, även om vi på Zington har ett gäng kunder där våra konsulter varit i 5 till 10 år.

Vad är nästa steg på din resa?

Just nu har jag mitt absoluta drömjobb. Nästa steg är därför att växa tillsammans med Zington, genom att utveckla vår verksamhet och etablera flera långa partnerskap med andra kunder. Kanske inom en ny och spännande bransch.

Berätta om ett kul uppdrag.

När Zingtons kund sedan ett flertal år tillbaka, som jobbar inom persontransport, stod inför att ta beslut om framtiden gällande sitt affärssystem, fanns vi på plats för att utreda möjligheten att uppgradera deras affärssystem till SAP S/4. Ett beslut som påverkade hela deras affär - från säljtransaktioner, till underhåll av fordon. Uppdraget handlade om att se närmare på hur systemförflyttningen skulle gå till och även hur bolaget kunde ställa om sin affär till att bli en konkurrent på den nordiska marknaden. Ett väldigt lyckat och spännande uppdrag!

Vad drivs du av och får energi av?

Jag får energi av att arbeta med andra drivna individer. Gärna med något nytt och med en knepig problemställning. Om det dessutom är något som ska säljas in går jag igång direkt. 

Hur spenderar du en ledig dag?

På fritiden umgås jag mycket med min familj, både på och utanför fotbollsplanen. Annars försöker jag träna och umgås med vänner så ofta det går.

Våra karriärmöjligheter

Relaterat innehåll