Hoppa till innehåll
Zington Accelerate

Värdet av mentorskap och ömsesidiga utbyten i konsultrollen

Kevin och Kristian jobbar idag som konsulter på Zington inom Business Transformation. De båda använder digitalisering för att hjälpa organisationer i deras förändringsarbete. Något som skiljer dem åt är deras erfarenhet; Kristian har varit i branschen sedan 1995, varav 11 år på Zington, och Kevin sedan 2021, då han började i Zingtons Accelerateprogram och det var i Accelerate som deras mentorskap började ta form.

En man sitter i en fåtölj och pratar med en annan man i ett stilfullt rum.

Ett mentorskap växer fram 

Det var redan under rekryteringsprocessen för Zingtons Accelerateprogram som Kevin och Kristian träffades första gången. Accelerate är ett program för konsulter i början av karriären där en del av programmet inkluderar ett nära samarbete med Zingtons mer erfarna konsulter. Kristian som har en bakgrund som handledare i andra sammanhang var nyfiken på att utforska mentorskapet, särskilt efter att han mött Kevin och sett hans potential. 

Kevin berättar: “I Zingtons Accelerateprogram erbjuds, bland mycket annat, ett mentorskap. Just mentorskapet tycker jag är en av de bästa delarna med att vara en Accelerator. Jag och Kristian träffades redan under intervjuerna när jag sökte till Zington, där kände jag genast att jag skulle kunna lära mig mycket av Kristians stora erfarenhet."

Förväntningar och mentorskapets upplägg 

Kevins förväntningar på mentorskapet var att kunna få extra stöttning från någon med lång erfarenhet inom konsultrollen, som kunde finnas där för frågor och extra stöttning under hans första projekt.   

“I början ute på projekt hamnar man i helt nya situationer där det är ovärderligt att ha ett bollplank som med största sannolikhet redan varit i de situationerna", säger Kevin. 

Kristian i sin tur såg fram emot att dela med sig av sina erfarenheter kring hur man lyckas i rollen som konsult, men även att få ta del av Kevins färska kunskap direkt från Universitetet. Han understryker att han ser ett stort utbyte i att olika generationer möts runt yrkesrollen för att dela insikter. 

Upplägget på mentorskapet kan se olika ut. Kristian och Kevin valde att ha veckovisa träffar med en relativt öppen agenda. De diskuterade utmaningar i projekten, hur vardagen såg ut, potentiella utbildningar som kunde vara relevanta, men många gånger kretsade diskussionerna också kring sådant som inte var direkt arbetsrelaterat. Ett dynamiskt mentorskap passade dem bäst!

Värdet av ett mentorskap 

Kevin lyfter fram att mentorskapet har ökat hans förståelse för konsultbranschen och hur olika projekt kan se ut. Han trycker på värdet av att regelbundet prata med någon med lång erfarenhet för att på så sätt kunna få perspektiv på hur han kan hantera olika situationer som uppstår ute i projekten. 

Kristian framhäver energin som träffarna gav honom och värdet i att ha kontinuerliga träffar. Han uttrycker: “Kevin är en stjärna! Hans engagemang, nyfikenhet och driv är inspirerande. Han lyfte tidigt blicken och har en holistisk överblick som gör honom oumbärlig hos kunden. Jag fick verkligen energi av våra träffar och tyckte att våra samtal gav mig klarlägganden lika ofta som för Kevin. Jag tror att det är bra att ha korta, täta träffar. Vi hade dock kunnat variera det med någon längre träff då och då för att djupdyka i något ämne, men det är ju inget som hindrar oss från att göra det nu!” 

Kevin har sedan en tid tillbaka slutfört Accelerateprogrammet, men både han och Kristian ser ett värde i att fortsätta mentorskapet och det nära samarbetet framåt. De har redan nästa träff inplanerad!  

Relaterat innehåll

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och ta del av eventinbjudningar, nyheter och insikter om den senaste tekniken och trenderna på marknaden.

Tack & kul att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev!