Hoppa till innehåll
Zington Journey

Möt utvecklaren Hannes – från SharePoint till Fullstack arkitekt

Hannes karriär som utvecklare sträcker sig många år tillbaka och sedan 1,5 år har han jobbat som konsult. Läs hur Hannes karriärresa har sett ut fram tills idag.

En man står med ett barn i famnen framför en kaj i stadsmiljö.

Berätta lite om dig själv och vad du gör i din roll just nu.

Min karriär som utvecklare sträcker sig många år tillbaka och sedan 1,5 år har jag också tagit på mig konsultdojjorna. De är de bästa skorna jag någonsin haft. Idag har jag uppdrag hos, enligt mig, världens bästa kund Dacsa. I den rollen är jag fullstackutvecklare och arkitekt, mitt uppdrag går ut på att modernisera deras ERP-system (Enterprise Resouce Planning) till ett molnbaserat ERP som ska kunna alterneras mot det nuvarande. När jag inledde mitt uppdrag hos Dacsa hade jag ingen erfarenhet av arkitektrollen men har med hjälp av best practices växt in i den, vilket har varit en rolig och givande utvecklingsresa.

Som person är jag väldigt glad och engagerad som har nära till skratt. Jag har tre döttrar, en hund och sambo som jag delar livet med.

Hur har din karriärresa sett ut tills idag?

Min resa startade på Medieinstitutet där jag gick en YH-utbildning som SharePoint-utvecklare. Efter lite reflektion insåg jag att jag inte ville jobba med just SharePoint och sökte ett .Net jobb på ett e-handelsföretag. Där trivdes jag jättebra men ville utforska min potential ytterligare och efter 6,5 år var det dags att bredda vingarna. Jag var nyfiken på konsultrollen men jag hade förutfattade meningar om att behöva jobba med saker som jag var osäker på. Det viktiga för mig är att ett företag kan erbjuda ett tryggt jobb med en familjär känsla. Jag valde att hoppa på tåget för min egen utvecklings skull och insåg att jag haft fel hela tiden. Jag hamnade på Zington som bevisade motsatsen till vad jag trott och jag är väldigt glad över att jag vågade.

Väl på Zington fick jag nys om uppdraget hos Dacsa och ville fördjupa några kunskaper samt laborera några lösningar så att jag var väl förberedd om jag skulle få uppdraget. Det gav verkligen resultat och två veckor senare var uppdraget mitt. Under dessa två veckor hade jag lärt mig mer än vad jag hade gjort under flera år och det grundade sig i att Zington gav mig den möjlighet- och stöd som jag behövde. Idag, 1,5 år senare, är jag trygg i min nya roll och vågar utmana mig själv. Så länge tid och hjälp finns att tillgå så vet jag att ingenting är omöjligt

Hur kommer det sig att du valde Zington?

Zington gav mig ett starkt intryck där två av mina viktigaste punkter spelade in, den familjära- och trygga känslan. Jag känner även en tidigare kollega som varmt rekommenderade företaget och att alla jag mötte var väldigt trevliga förstärkte bara känslan. Utöver det har Zington det jag efterfrågar, tror på sina medarbetare och har ett bra arbetsklimat.

Vad är nästa steg i din karriär?

Jag får mycket energi av aha-upplevelser, till exempel när jag förstår hur olika delar fungerar och när jag hittar den bästa möjliga lösningen för det ändamålet. Jag älskar också att optimera kod och har förstått vikten av att tänka igenom och testa flöden innan jag går in på detaljnivå. Framåt vill jag utvecklas mer som arkitekt, men även som mentor och ledare.

Vad ger dig energi och driver dig framåt?

Jag drivs av att kunna hjälpa andra, särskilt när någon efterfrågar hjälp. Det ger mig mycket energi. Något annat som ger mig energi är reflektion, att tänka över vad jag åstadkommit under dagen och hur jag utvecklats. På hemmaplan drivs jag av att kunna bidra till familjen och se mina barn glada.

Hur spenderar du en ledig dag?

En ledig dag spenderar jag tillsammans med familjen, vi är ett glatt gäng som älskar att hitta på saker. Jag brinner också för träning och hälsa. Genom Zington går jag även en MBA (Master of Business Administration) utbildning som jag finner väldigt intressant.

Zington gav mig ett starkt intryck där två av mina viktigaste punkter spelade in, den familjära- och trygga känslan. Utöver det har Zington det jag efterfrågar, tror på sina medarbetare och har ett bra arbetsklimat.
- Hannes Bergsten, utvecklare Zington

Vad är ditt bästa tips till andra som vill göra en liknande resa som dig?

Tveka inte och våga kasta dig ut, du klarar mer än vad du tror. Hitta en coach, kollega eller en vän som stöttar längst vägen.

Vilket råd skulle du ge till andra som vill lyckas i konsultrollen?

Här kommer mina bästa tips:

  • Säkerställ så att du vet vad som förväntas och att du har en tydlig målbild.
  • Visa att du bryr dig om kunden. Lär känna ditt team och visa intresse, det bygger ett förtroende.
  • Stå vid ditt ord och håll en öppen dialog med kunden. Om din deadline blir tight, se över prioriteringarna och kommunicera dem i god tid.
  • Reflektion är viktigt så glöm inte att avsätta tid för det. Vad har gått bra och vad har gått mindre bra? Finns det något man skulle kunna göra annorlunda?
  • Fira framgångar och lär dig av motgångar. Klappa dig själv på axeln när något går bra.
  • Glöm inte att be om hjälp när du fastnat. Många gånger löser sig ett problem genom att bara få säga det högt.
  • Var inte främmande för att komma med idéer till kunden. Presentera din idé och förklara värdet av den, samt fråga om du kan få avsätta tid till att göra en POC (Proof of Concept) eller MVP (Minimum Viable Product).
  • Sist men inte minst, glöm inte att ha roligt längs vägen!

Våra karriärmöjligheter

Relaterat innehåll