"Osäkra" uppdrag och strukturer
Givetvis blir vi som vuxna mer medvetna om de strukturer som finns, och en del av oss, både företag och individer, jobbar mer aktivt och medvetet med dessa, medan andra väljer att bortse från dem. Men faktum kvarstår, all forskning visar på hur vi som samhälle formar och bibehåller strukturerna. Vi tror inte att lösningen ligger hos den enskilda individen. Istället måste vi tillsammans aktivt arbeta för att bryta dessa normer och värderingar. Strukturer och könsroller blev inte till av sig själva och de kommer alltså heller aldrig att försvinna av sig själva. Här har arbetsgivaren ett stort ansvar.
Den mesta forskningen kring hur människor premieras på arbetsplatser har gällt chefstjänster och styrelseuppdrag, men mekanismerna är precis desamma när uppdragen ska fördelas på konsultbolag, i ledningsgrupp och bland fackombud. Mekanismerna gäller alla uppdrag där det saknas tydliga och objektiva prestationsmått, uppdrag där det är svårt att veta exakt hur arbetet kommer att utveckla sig: något som kallas för ”osäkra uppdrag”.
Att vara chef är ett exempel på ett ”osäkert uppdrag” – det går inte att beskriva i manualer och arbetsbeskrivningar. Ett sätt att minska den här osäkerheten är att anställa ”säkra kort”, det vill säga de som tillhör “rätt klass”, “rätt kön”, har gått på “rätt skola” och rör sig i de “rätta” sociala kretsarna – med andra ord: man letar efter någon som är så lik en själv som möjligt. Ju fler ”lika” det blir på en arbetsplats desto tydligare blir det för alla att det är just så man ska vara för att arbeta där. Och att vara ”lik” blir då den kompetens som efterfrågas när chefstjänster ska tillsättas. Därför förändras inte könsuppdelningen av arbetsmarknaden.