Hoppa till innehåll
Att jobba som

Business Intelligence – drömyrket för dig som är nyfiken och organiserad

En vanlig missuppfattning är att du behöver vara väldigt tekniskt kunnig för att jobba med Business Intelligence (BI). Det är så långt ifrån sanningen och jag önskar att fler fick upp ögonen för yrket som BI-konsult! I den här artikeln försöker jag svara på de vanligaste frågorna jag får om yrket och kvalifikationerna. Jag ger även min syn på framtiden inom BI och så har jag samlat ett gäng tips. Med det hoppas jag att du blir nyfiken och inspirerad att utforska detta område ytterligare.

En kvinna i vit tröja poserar för en bild på en gågata.

- Låt mig börja med att berätta om min egen resa: Det var inte självklart att jag skulle jobba med dataanalys. Jag läste en utbildning i systemvetenskap vid Uppsala universitet och det var först mot slutet av studierna hörde jag kort om dataanalys och BI och blev intresserad av möjligheterna man kan skapa med hjälp av beslutsstöd och att få hjälpa verksamheter fatta bättre, datadrivna beslut.

Jag bestämde mig under min sista termin att jag skulle söka jobb inom BI. Jag hade läst en del SQL och data mining, men ingen specifik inriktning mot BI och sökte mitt första jobb mycket baserat på intresse och engagemang att lära mig mer om analys och strukturera data. Jag har nu jobbat som BI-konsult sedan jag slutade plugga för dryga 8 år sedan.

För mig passar konsultyrket väldigt bra då jag trivs i ombytliga miljöer. Mina uppdrag har ofta varit ganska långa vilket jag tycker ger en bra balans mellan att hinna sätta sig in i kundens affär, arbetssätt och samtidigt ger tid till att hinna arbeta med detaljerna. Intresset för detaljer och att förstå hur saker fungerar är viktigt och det som driver mig varje dag i mitt jobb. Det är ofta detaljerna som är avgörande för slutresultatet.

Vilka förkunskaper krävs för att jobba med BI?

- Har du nyfikenhet för affär och data går det utmärkt att närma sig BI från en tidigare utvecklar-roll. Lika bra går det från verksamhetshållet om du har tidigare erfarenhet eller utbildning inom business controlling. Du (får gärna men) behöver inte vara ”expert” d.v.s. du behöver inte vara den duktigaste i klassen och bäst på allting. Sänk tröskeln. Det viktigaste är hur du är som person, att du fungerar i grupp, utmaningarna som du ställs inför är ofta mångfacetterade och i princip omöjliga att lösa utan tätt samarbete.

En vanlig missuppfattning som jag ofta stöter på, som tyvärr blivit ett hinder för t.ex. tjejer att jobba med BI, är att många tror att en måste ha väldigt djup teknisk kompetens för att jobba med BI. Det stämmer inte. Tekniken lär du dig så länge du har intresset och förmågan att lära dig nya saker. Men kom ihåg, våga ta hjälp! Teknik och arbetsmetoder går alltså att lära sig, se därmed till att omge dig med personer som tycker om att jobba i team och lära ut.

Vad är det för skillnad mellan AI och BI?

- Business Intelligence (BI) handlar enkelt sagt om att strukturerat samla, sortera och lagra stora mängder information på ett enhetligt sätt, för att sedan ge tillgång till informationen via exempelvis rapporter eller andra system. Ett sådant tillämpningsområde för data är som underlag för beräkningar, där Artificiell Intelligens (AI) är ett sätt. Genom att med avancerad analys och algoritmer inom bland annat AI kan man dra slutsatser från datan som tidigare inte var möjliga eller extremt tidskrävande. Exempelvis göra en uppdelning av kunder utifrån beteende, eller förutspå när en kund är på väg att lämna.

Det händer massor av spännande inom AI just nu, men jag tycker BI är minst lika kul. Är man nyfiken på AI tycker jag BI är en utmärkt ände att börja i, att ha koll på sin data är en grundförutsättning för mer avancerade analyser.

Hur ser du på framtiden för BI?

- Det händer mycket inom BI och AI just nu, det är ett högaktuellt ämne där vi ser många tillämpningar inom olika områden. Tillväxten inom området är väldigt god och tillämpas av allt fler organisationer världen över. Oavsett om vi vill ge oss in ämnet AI eller BI så behöver vi ha koll på vår data. Vi behöver veta vad vi har, hur det är strukturerat och vad den innehåller. Verkligheten visar ofta att det är just arbetet med databearbetningen som tar upp majoriteten av tiden.

Man ställs ofta inför klurigheter att lösa som BI-utvecklare, men när man har hittat lösningen är känslan som att lösa upp en hård knut.
- Elin Hellström, BI-konsult

Hur ser en dag ut för en BI-konsult?

Det är väldigt olika beroende på uppdrag och roll, vilket för mig är en stor anledning till att jag gillar att vara konsult. I mitt nuvarande uppdrag som BI-utvecklare är jag del av ett team på 4 personer. Vi börjar varje dag med stand-up i 15 minuter och går igenom vad varje person jobbar med just nu och om vi har något som hindrar oss i arbetet.

Som BI-utvecklare får jag vara med i arbetet med att utveckla och förvalta datalagret, bygga rapporter och tabulär-modeller som används vid analys i verksamheten. Min roll är både teknisk och kräver verksamhetsförståelse, jag skriver SQL varje dag i SSMS och är med på flertalet möten där vi diskuterar verksamhetens rapportbehov, strategi och prioriteringar framåt.

När har du särskilt roligt på jobbet?

När jag får identifiera och lösa problem. Jag tycker att båda delarna kan vara lika intressanta som lärorika. Kanske är det mitt intresse för detaljer som gör att jag faktiskt uppskattar att identifiera problem, man lär sig alltid något nytt, och det är inte alltid (men oftast) ett logiskt fel skapat av dig som utvecklare men ibland kan man även identifiera buggar i programvaran. Man ställs ofta inför klurigheter att lösa som BI-utvecklare, men när man har hittat lösningen är känslan som att lösa upp en hård knut. Om du inte testat än – gör det!

Hur lång tid tar det till jag får mitt första konsultuppdrag?

Det kan variera lite beroende på förkunskaper och timing. Det är också viktigt att komma ihåg att det ska kännas rätt från båda parter. Att du som konsult känner att uppdraget är roligt, utvecklande och inspirerande är minst lika viktigt som att kunden gillar dig och ser att din kompetens kan hjälpa de att utvecklas. Det ska vara en match både i kompetens men också i personlighet.

Hur utvecklas en inom området?

Hos oss på Zington finns det ingen färdig mall eller trappa som alla på Zington ska följa. Alla får gå en medarbetarutbildning som fördjupar dig i Zington, självledarskap och baseras även på DISC-modellen, men hur du ska utvecklas inom ditt specialistområde är mångt och mycket upp till vart du vill i din utveckling. Det kan vara alltifrån att gå en kurs du spanat in, delta på en konferens eller engagera dig internt och lära dig något nytt tillsammans med dina kollegor.

Varför valde du Zington?

Det jag gillar med Zington är att jag från första stund fick ett väldigt personligt bemötande. Alla såg mig som en person med egna drivkrafter och försökte inte passa in mig i någon form eller mall. Det var den starkaste känslan från början och även en känsla som fortfarande hänger kvar efter flera år i företaget.

Har du tips för den som vill lära sig mer?

Du kommer lära dig mest genom dina kollegor IRL. Var frågvis och visa intresse! Gå på frukostseminarium, föreläsningar m.m för nätverk och kompetensutveckling. Om du är tjej: sök upp olika grupper på sociala medier såsom Women in tech och Data unicorns. Women in Data Science är ett nätverk som vill inspirera och utbilda fler i professionen data scientist och främja kvinnor i ämnet. Karriärpodden – allmän inspiration genom intressanta intervjuer med framgångsrika kvinnor inom olika områden.

Våra karriärmöjligheter

Vill du veta mer om hur det är att jobba med Business Intelligence? Välkommen att höra av dig!

Elin Hellström

Elin Hellström

Affärsansvarig Data & Analytics

Relaterat innehåll