Hoppa till innehåll
Kvalitetssäkring

Att jobba som agil testare

Rollen som testare kan se väldigt olika ut beroende på projekt och organisation. En gemensam faktor oavsett var du arbetar är att du ofta är spindeln i nätet mellan olika intressenter. Teknisk förmåga och god social kompetens är därför viktiga nyckelkompetenser för att lyckas i rollen.

En kvinna som sitter vid en bord med en dator

Louise Karlsson jobbar som testare på Zington och började sin karriär som systemutvecklare, men bestämde sig sedan för att rikta in sig mot test. I denna artikel får du ta del av hennes syn på rollen som testare och dess framtid.

Hur är det att jobba som testare?

- Rollen som testare erbjuder ett varierande arbete där allt beror på vilket typ av projekt eller uppdrag du hamnar i. Inget uppdrag är det andra likt och varje organisation ser olika ut, vilket gör varje uppdrag unikt.

Vissa organisationer är tekniskt omogna, vilket kan leda till att arbetet blir mer manuellt. Andra organisationer är väldigt framåt och har hög teknisk mognad och då kan även rollen ha mer tekniska inslag.

Eftersom jag själv har en utvecklarbakgrund så ger rollen mig ”det bästa av två världar”. Jag har möjligheten att nörda ner mig i det mer tekniska kring test. Samtidigt har jag möjligheten att få träffa olika intressenter för att säkerställa att det vi som team bygger uppfyller de behov som kunden har.

Vad är det bästa med att jobba som testare?

- Något av det bästa är att få se produkten, som vi i teamet har kämpat med, levereras till kund och tillföra ett värde.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

- Jag skulle vilja påstå att det inte finns några ”vanliga” dagar. Jag har i alla fall hittills inte upplevt att någon dag är den andra lik. I uppdraget jag sitter i för närvarande är det ett högt tempo och vindarna kan vända fort, vilket då medför att arbetet behöver omprioriteras.

En vanlig dag i mitt nuvarande uppdrag börjar oftast med att jag sätter mig in i vad jag höll på med dagen innan. Därefter är det dags för vår dagliga stand-up, där vi går igenom den aktiva sprinten och vad som finns på tavlan. Efter det så brukar dagen variera väldigt mycket beroende på hur vi ligger till. Det kan vara allt ifrån manuell testning av vår produkt till integrationstester eller funktionella tester med hjälp av en API-plattform. Vissa dagar innefattar enbart testning medan andra dagar testar jag inget alls. Det beror som sagt helt på hur teamet ligger till i sprinten.

Vad krävs det för att jobba som testare?

- Jag tycker att det krävs ett intresse kring test. En fördel är såklart också att du är intresserad av den tekniska biten inom test, eftersom det underlättar för utvecklarna om du kan ta över en del testning från dem. Det krävs även att du har viss social kompetens eftersom du ofta behöver handskas med alla olika intressenters personligheter.

Något av det bästa är att få se produkten, som vi i teamet har kämpat med, levereras till kund och tillföra ett värde.
- Louise Karlsson - Agil testare på Zington

Vilka tips kan du ge till någon som vill jobba som testare?

- Jag skulle säga att du inte ska vara rädd för att bli mer teknisk i dina tester. Även om du inte har erfarenhet sedan tidigare, är det inte så svårt som det kanske verkar. Många utvecklare hjälper gladligen till om du ber om hjälp, eftersom det oftast innebär att du tar över vissa delar som utvecklarna då själva ”slipper” testa. Testare är oftast väldigt lättlärda och har en hög teknisk mognad, så vågar du bara ta chansen så kommer utfallet garanterat att bli bra.

Jag skulle också vilja skicka med att du inte ska vara rädd för att stå på dig när det kommer till saker som skulle kunna bidra till effektivisering och produktivitet. Jag tror att många testare känner igen sig i att man inte vill trampa någon på tårna, men om du har en idé eller erfarenhet av till exempel en teknik eller ett arbetssätt, så våga presentera det.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut för rollen?

- Jag skulle säga att det finns stora utvecklingsmöjligheter, särskilt för den som är intresserad av att sätta sig in i de mer tekniska delarna inom test.

Vem borde jobba som testare?

- Alla kan eller bör inte jobba som testare, utan jag tror att det är lite av ett personlighetsdrag. En testare behöver ha ett intresse eller en nyfikenhet kring test, vad det innebär och vad fördelarna är, för tro det eller ej men det finns faktiskt de som fortfarande inte vet det. Du behöver vara nyfiken på att förstå helheten och hur saker och ting hänger ihop.

Det kanske är en uttjatad liknelse men en testare är oftast spindeln i nätet mellan olika intressenter, så att ha en hög social kompetens är värdefullt för att kommunicera med dessa olika personligheter. Detta för att kunna få med alla på tåget om att vi som team jobbar tillsammans för att nå en hög kvalitet av produkten som ska levereras.

När har du särskilt roligt på jobbet?

- När jag testar helheten och ser att delar som har varit hinder eller svårutvecklade fungerar utan problem. Det är något speciellt med att se hur allt till slut fungerar som det ska. Särskilt när vägen dit har varit kämpig.

Hur ser du på framtiden för rollen?

- Jag tror att rollen som testare kommer att kräva en bredare teknisk kompetens. På så vis har testaren möjlighet att arbeta med fler uppgifter redan från början, i stället för att behöva vänta på att något ska bli ”klart” för att sedan kunna utföra ett manuellt test. Rollen kommer nog även att kräva en större öppenhet för nya verktyg och tekniker som kan effektivisera arbetet och öka produktiviteten.

Våra karriärmöjligheter

Relaterat innehåll

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och ta del av eventinbjudningar, nyheter och insikter om den senaste tekniken och trenderna på marknaden.

Tack & kul att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev!