Hoppa till innehåll
E-handel

Amazon etablerar sig – hur påverkar det nordisk detaljhandel?

Amazon driver marknadsplatser i sex europeiska länder. Men i de nordiska länderna har e-handelsjätten lyst med sin frånvaro. Nu är Amazon på väg in med full fart, med Sverige som första land, och en helsvensk lansering av Amazon.se väntas ske under hösten. Amazon använder därmed Sverige som första inkörsport till Norden.

Två paket från amazon.

Skapa nya och bättre kundupplevelser

Många har spekulerat kring vad lanseringen av Amazon kommer att innebära för den nordiska detaljhandelsmarknaden och vilka farhågor det kan medföra. Nedan är några av de frågor som uppstått:  

  • Hur är det möjligt att konkurrera med Amazon? 
  • Hur påverkas kundrelationen när den ägs av Amazon? 
  • Blir marginalerna för tunna? 
  • Vad händer med kunddatan? 
  • Hur säkerställs det att produkter inte kopieras av Amazon? 
  • Hur fungerar returer och kundservice? 

Nästan allt fokus har legat på coronapandemin de senaste 6-7 månaderna. Detta har bidragit till att ett nytt normalläge uppstått, med förberedelser för att leva med viruset i samhället under en lång tid framöver. Många har tvingats kapa sina kostnader och pågående projekt har lagts på is. Allt har handlat om att ta sig igenom krisen. I takt med höstens antågande har dock engagemanget på nytt tagit fart och det har frigjorts resurser för investeringar som kan skapa konkurrenskraft även i det ”nya normala”. 

Amazon har inte varit top of mind sedan början av pandemin, men nu vänds åter uppmärksamheten mot bolaget. Vi är på väg in i en tid som kommer att bli avgörande för de flesta företag. Det är nu dags att accelerera, investera och skapa nya och bättre kundupplevelser. De flesta lokala handlare kommer inte märka någon större skillnad i starten av Amazons etablering, men de har möjlighet att hoppa på tåget på resan mot framtiden. Det kan ge ett försprång gentemot de konkurrenter som väljer att avvakta eller inte alls hänga med på Amazon-resan. 

Dags att sätta fart på digitala initiativ

Amazon kommer till Norden för att stanna. Bolaget har de finansiella muskler som krävs för att expandera, anpassa sig till marknader och stjäla allt fler kunder. För Amazon är Norden en region med stor likhet mellan länder. Sverige är ett naturligt ”testland” i syfte att prova möjligheter och skapa lärdomar inför en fortsatt expansion. Om blicken vänds mot USA har Amazon lagt beslag på nästan hälften av all e-handel. Även i marknader som Tyskland och Storbritannien är Amazon framgångsrikt och ökar i popularitet. 

Oavsett om inställningen är positiv eller negativ till denna utveckling bidrar Amazon både direkt och indirekt till innovation. Amazon bidrar direkt genom att bolaget själv utvecklar sin marknadsplats och sina tjänster, och indirekt genom att tvinga detaljhandlare förnya sig för att konkurrera med, och komplettera Amazon. Dessutom kommer Amazon att bidra till en allmän ökning av e-handeln. 

Ur en konsumentsynpunkt innebär det bara fördelar, i form av bättre kundupplevelser, låga priser, snabba leveranser, enkla returer och lojalitetsprogram. Om blicken riktas på längre sikt är målet för Amazon att bli världens mest kundcentrerade företag. Amazons grundare, Jeff Bezos, vill skapa ett ekosystem av tjänster och erbjuda konsumenten en digital ”lekplats”. För detaljhandlare får det lite andra konsekvenser. Därför är det helt avgörande att utnyttja marknadsplatsen på bästa sätt, så att den skapar önskat värde. Orkla är ett av de nordiska företagen som ser Amazon som en möjlighet. Till E24 säger Orkla att de betraktar Amazon som en försäljningskanal där de kan visa upp delar av sortimentet som inte exponeras lika bra i andra försäljningskanaler.   

 ”Det innebär otroligt spännande möjligheter som dessutom genererar omsättning”, säger Jaan Ivar Semlitsch, chef för Orkla till E24. 

Amazons intäktsmodell

Vid en mindre analys av Amazons intäktsmodell kommer 71 % av bolagets onlineintäkter från själva kärnverksamheten, nämligen traditionell varuhandel. De återstående procenttalen är intäkter som är knutna till AWS-molntjänster och digitala underhållningstjänster (källa: Forbes). Detta illustrerar att Amazon inte bara fokuserar på handel i sin affärsmodell, utan att de bygger en marknadsplats och ett ekosystem som erbjuder olika tjänster. Om du är medlem i deras lojalitetsprogram, Prime, får du tillgång till olika tjänster, som exempelvis streaming, böcker, kostnadsfria och snabba leveranser osv. 

Amazon kommer därmed för att stanna. Frågan om hur en strategi skapas, som inkluderar möjligheterna som Amazon och andra digitala marknadsplatser erbjuder bör ligga högt upp på dagordningen för nordiska handlare framöver. 

Bör du sälja via Amazons marknadsplats?

Det finns inget facit för vad du som detaljhandlare bör göra, men en sak är säker. Det går inte att sitta still i båten. Amazon har stora planer för Norden och resten av Europa, vilket kräver handling. Endera borde Amazon ses som en framtida försäljningskanal, eller så borde fokus riktas mot sina egna kanaler. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Kanske en kombination är den rätta vägen? Om du väljer att satsa på egna kanaler borde det ske nu, innan Amazon hunnit etablera sig på riktigt. Väljer du att etablera dig på Amazon bör du se över ditt produktsortiment. Kanske är det bara delar av produktsortimentet som du vill sälja på Amazon?  

Se vårt erbjudande

Vill du veta hur vi kan hjälpa dig inom e-handel? Välkommen att höra av dig!

Linda Wohlfeil

Linda Wohlfeil

Affärsansvarig Webb & E-handel

Relaterat innehåll