Hoppa till innehåll
Kundcentrering

Design Thinking passar alla som jobbar med affärsutveckling

Vi har pratat med Anna Könberg, UX-designer på Pensionsmyndigheten, som har gått Zington Academys kurs Kundcentrerad affärsutveckling genom Design Thinking. Annas UX-resa började för 7 år sedan när hon var med i ett projekt att ta fram en ny extern webb. Innan det har hon även arbetat med interaktionsdesign och frontendutveckling på Pensionsmyndigheten.

Porträttbild av en leende blond kvinna som befinner sig i en skog.

Hur kommer det sig att du gick kursen i Design Thinking?

- Jag tycker att man bör gå på kurs med jämna mellanrum för att fräscha upp sin kunskap, det är så lätt att allt bara rullar på och att det inte blir av. Tidigare har jag läst en del universitetskurser, eftersom jag tycker att de ger mycket. Den här kursen fick jag tips om av Ulrika som jag jobbar med på Pensionsmyndigheten, hon hade hört att den skulle vara bra.

Vad tyckte du om kursen?

- Design Thinking var verkligen en jättebra kurs! Vi alla som var med hade väldigt olika yrkesbakgrund och hade därför stort utbyte av varandras erfarenheter. Att vi var en grupp med blandad erfarenhet, från olika verksamheter gjorde att det blev väldigt mycket dynamik i gruppen. Jag som har hållit på hur mycket som helst med UX fann ändå att kursen var väldigt givande. Jag tycker att den passar både de som har mer och mindre erfarenhet. Det var också lyxigt att ha två duktiga lärare!

Motsvarade den dina förväntningar?

- Den överträffade mina förväntningar! Innehållet och upplägget av kursen var jättebra. Sen att det var fina lokaler, god mat och trevliga människor var en bonus. Jag tycker att det är skönt att få ett avbrott i det vanliga jobbet och komma bort från kontoret till en ny miljö och få nya intryck, det borde man göra oftare.

Alla som var med på kursen hade alla olika yrkesbakgrund och vi fick därför stort utbyte av varandras erfarenheter och det gav bra dynamik i gruppen.
- Anna Könberg, UX-designer på Pensionsmyndigheten

Vad tyckte du var bra?

- Hela upplägget var bra. Dag 1 så var det mer tid för teori, diskussion och reflektion. Dag två fick vi göra allt praktiskt som vi gått igenom dag ett. Man kan säga att vi gjorde en designsprint där vi fick definiera ett problem som vi skulle lösa med hjälp av Design Thinking-processen. Vi genomförde intervjuer för att ta reda på vad det egentligen är användaren vill ha, sen skapade vi en prototyp som vi användningstestade. Allt gjordes såklart på väldigt begränsad tid och det tycker jag också var mycket bra.

Hur var det att gå en kurs där du som deltagare vad så delaktig?

- Det var positivt och intensivt, man lär sig på ett helt annat sätt då. Tiden gick fort samtidigt som det var väldigt roligt.

För vem passar kursen i Design Thinking?

- Alla skulle jag säga, eftersom det är så mycket idag som handlar om hur man kan innovera och jobba tvärfunktionellt. Jag tror att Design Thinking-processen skulle kunna vara till nytta för många, även om man inte jobbar med UX eller design.

Vad tar du med dig från kursen?

- Jag tar med mig mycket. Nästa gång jag hamnar i en situation där jag kan applicera Design Thinking-processen så har jag med mig lärdomar från kursen. Till exempel hur man kan skapa så kallade empathy maps och personas för att paketera insikter på ett sätt som gör det lätt för andra att ta till sig.

Läs mer om kursen

Intresserad av Design Thinking? Hör av dig!

Tommy Marshall

Affärsansvarig UX & Design

Relaterat innehåll