Hoppa till innehåll
Dataanalys

Förstå och förbättra effekten av din organisation med Process Mining

Process Mining är en innovativ teknik som skapar en visuell representation av en affärsprocess baserat på data och mätpunkter. Detta möjliggör nya insikter och en djupgående förståelse av vad som faktiskt händer i en organisation. Med Process Mining kan organisationer digitalisera sin processförståelse och driva mer träffsäkra och effektiva förändringar för att uppnå sina verksamhetsmål.

Flygfoto av många färgglada containrar på en stor lastplats.

Vad är Process Mining?

Process Mining är en teknik som syftar till att ge en djupare förståelse för affärsprocesser genom att analysera data från företagets IT-system. Till skillnad från traditionell affärsprocesshantering, som fokuserar på att skapa och modellera en ideal process, vänder Process Mining på perspektivet och använder faktiska data för att visa hur processerna verkligen fungerar.

Utmaningar i traditionell processkartläggning

I början av varje förändringsresa finns en viktig och obligatorisk första aktivitet – att förstå nuläget. Detta är en avgörande aktivitet som kan vara väldigt tidskrävande på grund av att processerna ofta saknar fullständig dokumentation, och därmed spårbarhet och transparens. Många verksamheter har också byggt upp en omfattande IT-flora där processer flödar mellan olika system och manuella steg vilket leder till komplexitet. Traditionell nulägeskartläggning, som involverar resursallokering och workshops, fångar inte alltid hela sanningen om nuläget eftersom man endast utgår från känd kunskap från dokumentation och nyckelpersoner. 

 

""
Bilden demonstrerar kontrasten mellan vår förenklade uppfattning av en process och dess verkliga komplexitet.

Process Mining – framtidens processanalys

Process Mining extraherar processdata direkt från systemen, oavsett hur många system processen flödar igenom och får ut en slags ”röntgenbild” på processen, med identifierade mätpunkter. Det innebär att man får hela visualiseringen av en process, med alla dess variationer och avvikelser, baserad på data. Detta sker på endast några veckor i jämförelse med traditionell processanalys som ofta är väldigt tid- och resurskrävande samt inte ger den objektiva sanningen om en process. Med teknik som Machine Learning och AI görs även analyser direkt i systemet vilket möjliggör insikter som kostnaden för en avvikelse eller potentiella besparingar genom att åtgärda den.

Process Mining möjliggör jämförelser mellan de faktiska processerna och ideala referensprocesser, eller mellan olika grenar i en organisation för att analysera gapet mot en målprocess. Detta är särskilt kraftfullt vid större transformationer, där man kan identifiera vilka funktioner som behövs på olika kontor och vilka kontor som snabbast kan anpassa sig till den önskade målprocessen.

Nyckeln till framgångsrika transformationer och optimeringar

Står du inför utmaningen att byta affärssystem, genomföra en omfattande transformation, eller strävar du efter att förbättra dina befintliga processer? I sådana situationer är Process Mining ett ovärderligt verktyg som bör övervägas i början av varje förändringsresa. Process Mining är ett verktyg för att förstå det faktiska nuläget, skapa affärsdrivna krav baserade på data och driva effektstyrd förändring. Du kan styra och mäta effekten av förändringarna och får data om deras påverkan, både i tid och kostnad. Med Process Mining kan du säkerställa att dina förändringsinsatser leder till mätbara och värdefulla resultat.

Hur vi kan hjälpa er med processoptimering

Zington leder er i hela resan från att sätta en strategi för att säkerställa värde från Process Mining genom utvärdering av affärsprocesser, KPI:er och mätetal till datahantering för att sedan tillhandahålla praktiska insikter för optimering. Vi guidar er genom varje fas av projektet, från databeredning och analys till att rekommendera och implementera förbättringar, vilket säkerställer ett skräddarsytt och effektivt tillvägagångssätt för att förbättra den operativa effektiviteten.

Se vårt erbjudande

Behöver du hjälp med att optimera en process eller en transformation? Hör av dig!

Susanne Öberg Carlsson

Susanne Öberg Carlsson

Affärsansvarig Ledning & Styrning

Skicka ett meddelande

Är du intresserad av vårt erbjudande och vill veta hur vi kan hjälpa dig och ditt företag att nå nästa nivå? Välkommen att skicka ett meddelande så hör vi av oss inom kort!Relaterat innehåll

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och ta del av eventinbjudningar, nyheter och insikter om den senaste tekniken och trenderna på marknaden.

Tack & kul att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev!