Hoppa till innehåll
Kvalitetssäkring

Testautomatiseringens betydelse - en intervju med testkonsulten Sigge Örn

Vi har intervjuat Sigge Örn, en erfaren testkonsult för närvarande på uppdrag hos Länsförsäkringar. Sigge har nyligen gått Zington Academys kurs Testautomatisering i praktiken, då han betraktar automatisering som en central utmaning oavsett vilket uppdrag han befinner sig på. Här får vi veta mer om Sigges tankar och erfarenheter från kursen samt hur den har påverkat hans syn på testautomatisering.

En man står framför en whiteboard och undervisar för några deltagare.

Hur kommer det sig att du gick kursen Testautomatisering i praktiken?

- Med 12 år i branschen har jag många gånger hört "vi måste automatisera" vart jag än hamnat. Jag har startat, börjat om, lagt ner, gett upp när det kommer till automatisering och insåg att det är en svår nöt att knäcka. Jag kände kursledaren Jörgen Damberg sedan tidigare och visste att han är killen man ska vända sig till för testautomatisering. Det var bra timing att gå kursen då projektet jag satt i rörde sig mer mot en automatiserad lösning, då kändes det självklart att gå kursen!

Vad tyckte du om kursen?

- Det var ett bra upplägg! Vi hann gå igenom väldigt mycket på bara två dagar. Det är också kul att gå en kurs där kursledaren verkligen brinner för ämnet. Jörgens ögon lyser upp hela rummet när han pratar om testautomatisering vilket gör att motivationen går i taket!

Vad ville du lära dig under kursen och motsvarade det dina förväntningar?

- Kursen motsvarade definitivt mina förväntningar! Jag ville känna och klämma på olika verktyg och främst få en bättre förståelse för om det är värt att starta automatisering överhuvudtaget. Vi fick praktisk erfarenhet av olika verktyg och lärde oss hur man kan utvärdera om automatisering är en lämplig lösning för ett specifikt projekt. Jag kände mig mer säker på hur man kan hantera automatisering och vilka utmaningar som kan uppstå.

Kursen motsvarade definitivt mina förväntningar! Jag ville känna och klämma på olika verktyg och främst få en bättre förståelse för om det är värt att starta automatisering överhuvudtaget.
- Sigge Örn, QA-konsult

Vad tar du med dig från kursen?

- Jag är väldigt nöjd med kursen och känner att min grund inom automatisering har blivit betydligt stabilare. En viktig lärdom jag tar med mig är att inte stressa in i automatisering bara för att det är något som efterfrågas. Det är viktigt att först göra sin hemläxa och verkligen förstå vilka delar av testprocessen som är lämpliga att automatisera och vilka som inte är det. Genom att ha en solid grund och en tydlig strategi kan man undvika kostsamma misstag och ineffektiva automatiseringsprojekt.

Är det något från kursen som du applicerat i ditt arbete?

- Absolut! En sak jag direkt har applicerat i mitt arbete är Jörgens "What’s the goal with test automation" flödesschema. Det var ett verktyg som vi gick igenom under kursen för att hjälpa oss att tydligt definiera målet och syftet med testautomatisering i ett specifikt projekt. Detta blev en succé vilket lett till att jag nu håller workshops för andra team på mitt uppdrag.

Vem tycker du borde gå kursen i testautomatisering?

- Jag skulle säga att den här kursen är lämplig för olika yrkesroller och personer med olika bakgrund. Framför allt skulle jag rekommendera den till testare, kodare och scrum masters som är involverade i testprocessen och vill ha en bredare förståelse och grund inom automatisering. Om man har kunskap inom programmering är det självklart fördelaktigt, men man kan också ta sig en titt på YouTube i 1-3 timmar innan för att få en grundläggande förståelse.

Läs mer om kursen

Relaterat innehåll