Hoppa till innehåll
Testautomatisering

Att jobba som testautomatiserare

Testautomatisering har blivit en alltmer central del i den dynamiska världen av mjukvaruutveckling, där den spelar en avgörande roll för att förbättra effektiviteten och säkerställa kvaliteten. I denna artikel ger vi en inblick i rollen som testautomatiserare, presenterad genom erfarenheterna från vår kollega Mats Stenberg med mångårig bakgrund inom området. Rollen kombinerar teknisk expertis med förmågan att lösa komplexa problem.

Närbild på en laptop och datorskärm som visar kod. En kopp med texten Zington på står bredvid.

Berätta om rollen som testautomatiserare och vad den innebär.

Rollen som testautomatiserare handlar huvudsakligen om att skapa, underhålla och förbättra automatiserade tester och testramverk. Genom att automatisera tester minskar behovet av manuella tester, vilket resulterar i en ökad effektivitet och underlättar arbetet för hela teamet. Det är lite utav ett detektivarbete, eftersom rollen till stor del handlar om att hitta fel och ta fram lösningar på komplexa problem.

Vad är det bästa med att jobba som testautomatiserare?

Det är att upptäcka sårbarheter i systemet för att sedan ta fram lösningar på dessa. Arbetet blir ofta väldigt uppskattat av teamet, eftersom automatiserade lösningar innebär att teamet kan ägna mer tid och resurser till annat än manuella tester som ofta är repetitiva och tidskrävande. 

Hur ser en vanlig vecka på jobbet ut?

Rollen som testautomatiserare varierar beroende på organisation, projekt och skede i projektet. Ofta är du ensam testare i ett agilt utvecklingsteam bestående av bland annat produktägare, utvecklare och designer. En vanlig arbetsdag börjar oftast med stand-up, som syftar till att dela framsteg, planer för dagen och eventuella hinder som resten av teamet bör känna till.

Som testautomatiserare har du en särskilt nära dialog med utvecklarna för att säkerställa en gemensam förståelse för produkten och dess krav, samt att testernas funktion upprätthålls efter utvecklarnas ändringar. Testerna som utvecklas kan skilja sig åt beroende på uppdraget. Det kan exempelvis variera mellan backend-tester, frontend-tester eller att skapa testdata. Det varierar även mellan olika ramverk och programmeringsspråk, såsom Playwright för att testa frontend eller Cucumber/Junit/Postman för att testa backend API:er.

Jag tror att användningen av AI inom testautomatisering kommer att fortsätta öka då det är ett användbart hjälpmedel för att effektivisera testprocessen och enklare upptäcka fel i komplexa system.
- Mats Stenberg, testautomatiserare på Zington

Vad krävs för att jobba som testautomatiserare?

För att jobba som testautomatiserare bör du ha ett intresse för teknik och en vilja att förstå bakomliggande orsaker till hur och varför saker fungerar som de gör. Du behöver ha tillräckligt god teknisk kompetens för att kunna säkerställa att rätt funktioner testas och att testerna är både relevanta och tillförlitliga.

Eftersom testautomatisering involverar att skapa och underhålla testskript och testramverk behöver du ha grundläggande programmeringskunskaper, gärna några olika språk.
Förhoppningsvis har du ett driv och en vilja att lära dig nya tekniker och metoder, för att hänga med i den snabba utveckling som sker och kunna möta nya utmaningar på marknaden.

Vilka tips skulle du ge till någon som vill jobba som testautomatiserare?

Jag tror att du kan komma långt med en vilja att förstå hur och varför olika system fungerar (eller inte fungerar) som de ska. För att förstå det behöver du nämligen sätta dig in i koden.

Mitt bästa tips är antagligen att bara sätta i gång och börja testa - det är inte så farligt! Du kan exempelvis välja en hemsida att automatisera, förslagsvis en shoppingsida, och skapa ett test där du automatiserar processen från att lägga något i varukorgen till att gå till betalning. Våga ta hjälp och par-programmera tillsammans med en annan testautomatiserare eller utvecklare, det är ett utmärkt sätt att lära sig.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna för rollen ut?

Du kommer alltid att utvecklas i rollen som testautomatiserare eftersom det ständigt dyker upp nya, bättre verktyg och snabbare tekniker. Dessutom har du möjlighet att bredda din expertis och utforska olika karriärvägar såsom DevOps, testledning, produktägarskap eller utveckling. Oavsett vilken väg du tar kommer din bakgrund inom testautomatisering att vara av stort värde.

Vem passar att jobba som testautomatiserare?

För att trivas som testautomatiserare bör du vara öppen för förändring, omfamna nya tekniker och metoder samt ha en drivkraft att effektivisera processer. I många fall är du den enda med testkompetens i ett agilt team, vilket innebär att du bör vara bekväm med att självständigt söka information och hitta lösningar på kluriga problem.

För att få till ett lyckat samarbete med övriga teammedlemmar gäller det att du även är social och bekväm med att kommunicera resultat, ställa krav och samarbeta med olika intressenter. 

Våra karriärmöjligheter

Relaterat innehåll