Utvecklingen inom artificiell intelligens, AI, går i en rasande takt. Idag har du tillgång till en mängd olika AI-modeller inom olika användningsområden till ingen eller en liten kostnad. Dessa modeller kan förbättra och effektivisera ditt arbete avsevärt. Inom kvalitetssäkring finns flera hjälpmedel som utnyttjar AI som blir bättre och bättre för varje dag som går.
I denna artikel kommer vi att utforska fördelarna med att använda AI-verktyget ChatGPT som en assistent för att effektivisera kvalitetssäkringsarbetet. Vi kommer att ta en titt på hur du enkelt kan komma igång med ChatGPT och vilka avvägningar du bör ha i åtanke för att använda verktyget på ett effektivt och tillförlitligt sätt.
ChatGPT står för Chat Generative Pre-trained Transformer och är en avancerad språkmodell som genererar text beroende på frågor som ställs. OpenAI, bolaget bakom GPT-4, har forskat på naturlig språkbehandling och har analyserat enorma datamängder för att kunna få fram detta kraftfulla verktyg som för med sig många fördelar så länge det används på rätt sätt. Här går vi igenom fem fördelar med att använda ChatGPT i ditt QA-arbete.
AI kan användas för ett förenkla och effektivisera kvalitetssäkring på ett flertal olika sätt.
Ovan nämnda exempel är bara en bråkdel av vad du kan göra! Som du förstår är det ett oerhört kraftfullt verktyg som har potential att förenkla varje steg i testarbetet och till exempel se till att automatisera enkla manuella tester, ta fram testscenarios och testplaner samt hjälpa till att förstå samt förbättra kod.
Ett enkelt sätt att komma igång med AI är att använda ChatGPT-4. Du kan teckna abonnemang hos Open-AI för att använda GPT-4 alternativt använda Bing (som använder GPT-4) gratis om du är inloggad på ditt Microsoft-konto och använder Microsoft Edge.
Du kan enkelt komma igång och ställa olika frågor och följdfrågor, utvärdera resultatet och vid behov justera dina förfrågningar för bättre resultat. Du behöver bara börja använda verktyget för att förstå hur det kommer underlätta för dig.
Många av AI-verktygen använder proprietära språkmodeller, vilket betyder att de är ägda och kontrollerade av specifika företag eller organisationer, och så är även fallet med ChatGPT. Vi måste ofta hålla reda på var känsligt data lagras så att vi inte bryter compliance som Schrems, GDPR och liknande. Som alla andra publika tjänster gäller det att fundera på vad man laddar upp och hur det kan komma att användas, så skicka exempelvis inte upp företagshemlig information eller annat som är förknippat med integritetsrisker.
Du kommer inte att bli ersatt av AI, men du kanske blir ersatt av någon som är bättre på att använda AI än du.
AI, som det ser ut nu, kommer inte att ersätta QA-kompetensen eller systemutvecklarna. Däremot kan du se AI som en assistent, som kan förenkla och effektivisera ditt arbete och påskynda inlärningsprocessen. Detta öppnar möjligheter att göra mer avancerade saker än vad du kunde göra innan.
Som du frågar får du svar, så har du inte kompetens inom QA vet du inte heller vad du ska fråga efter. Liksom i alla modeller som finns idag så finns det fel i svaren som genereras, vilket innebär att du måste ha koll på vad du vill få ut av verktyget samt tillräcklig förståelse för att kunna verifiera att svaren som genereras faktisk är korrekta.
Det som ChatGTP saknar som vi människor har är förmågan att lösa problem, vara kreativa, och tänka utanför boxen. Men för tydliga problem så är ChatGTP en möjliggörare som snabbt skapar planer, scenarios, kod eller liknande som gör att du kan komma vidare och inte fastna i detaljer. Det är dock viktigt att inte se de genererade svaren som färdiga resultat, utan snarare som mallar och förslag som du själv ska utvärdera och arbeta vidare utifrån.
Zington var ett av de första svenska konsultbolagen som startade ett riktat erbjudande kring AI inom QA redan år 2019.
Vi har goda erfarenheter av att använda AI som hjälp i kvalitetssäkringsarbetet och vet hur man kvalitetssäkrar AI-baserade lösningar.
Steget att komma igång behöver inte vara så stort. Vi finns här för att hjälpa till och det första steget kan vara så enkelt som att kontakta Anders Eng, VD för Quality Management på Zington.