Hoppa till innehåll
Zington Journey

Möt Robert som är coach i testautomatisering & expert i agil testning

Robert Larsson

Hej Robert! Berätta lite om dig själv och vad du gör i din roll.

Jag heter Robert Larsson och har bott i Uppsala i hela mitt liv, samtidigt som jag alltid har jobbat i Stockholm. Som ni förstår är jag ett proffs på pendling och passande nog så sitter jag just nu på uppdrag hos SJ i ett spännande och komplext projekt. I min roll som testautomatiseringscoach stöttar jag utvecklingsteamen med frågor som rör testautomatisering och hur vi kan bygga upp tester som hjälper teamet att arbeta mer effektiv.

Hur började du jobba med testautomatisering?

Det var lite av en slump! Jag gick en datavetenskaplig linje eftersom jag hade intresse för datorer och programmering, men där och då visste jag inte vart det skulle leda. Jag gjorde mitt examensarbete på Ericsson och erbjöds sedan anställning som testare. Där fick jag sätta mig in i kravställning, underhåll av kod, ALM-system och blev snabbt involverad i testautomatiseringsarbetet med bl.a. Expect - Tcl/Tk och Rational Robot som var ett av de första testautomatiseringsverktygen för GUI. Det var inkörsporten och sen blev jag fast!

Låter testarrollen spännande? Gör vårt enkla test som hjälper dig ta reda på om du passar som testare.

Gör vårt test

Under min tid på Zington har jag fått möjligheten att testa många olika branscher. Det har varit fantastiskt lärorikt och givande på många sätt.
- Robert Larsson, testautomatiseringscoach på Zington

Hur har din karriärresa sett ut? Berätta mer om hur du tagit dig dit du är idag.

Min resa på Zington började redan 2011 och då var vi bara cirka 50 kollegor och idag, 2022, är vi närmare 250. När jag fick erbjudandet att vara med och bygga upp något nytt och spännande tillsammans med de trevligaste, roligaste och duktigaste kollegorna i branschen kunde jag helt enkelt inte låta bli att ta chansen.

Mitt första uppdrag var testautomatisering på SEB och jag har nog alltid haft en förkärlek till bank. Under min tid på Zington har jag dock fått möjligheten att testa många olika branscher; resebranschen, Telecom, pensionsförsäkring, Med Tech och skogsindustri. Det har varit fantastiskt lärorikt och givande på många sätt.

Vad är nästa steg i din karriärutveckling?

Jag kommer främst att fokusera på att bygga vidare mina kunskaper inom automatisering med det som driver testerna, dvs. DevOps och Continuous Integration. Jag har jobbat mer och mer med Azure i olika sammanhang. IT-lösningar flyttar idag in i molnet så vi måste veta hur vi bygger, testar och förvaltar detta i utvecklingsteamet. Den syltburken vill jag gräva djupare i!

Vad driver dig och ger dig energi?

Jag är en tekniknörd som tycker att det är allmänt kul att koda och se hur produkterna hänger ihop. Men framför allt drivs jag av interaktionen och dynamiken i det agila teamet, att vara en del av ett välfungerande och dynamiskt team som stöttar varandra och har kul på vägen. När jag kan hjälpa teamet att bli bra på att göra tester, bli snabba på att leverera och testa regelbundet - då känner jag mig nöjd i mitt arbete.

Vad är ditt bästa tips till andra som vill göra en liknande resa inom QA? 

All väg till framgång drivs av lust, gör det du tycker är kul så kommer du att lyckas! Har man en grundförståelse för programmering och ett intresse för problemlösning är man idag bortskämd med mycket bra material online för att lära sig nya testramverk och verktyg.

Har du någon trendspaning inom testautomatisering?

Jag tror att man i högre utsträckning i kommer att köra prestandatest och automatisering i produktionsmiljön. Även att prestandatesten i sig kommer att blir automatiserade i allt högre utsträckning.

En annan spaning är att högre fokus kommer läggas på säkerhet för att vara mer förberedda och motståndskraftiga vid IT-attacker. Dessutom tror jag att användningen av molntjänster fortsätter öka.

Vad gör du när du inte konsultar? Hur spenderar du en ledig dag?

Jag kan spendera många timmar utomhus för att hämta energi, särskild när solen skiner! En långpromenad i skogen i gott sällskap med ett gäng vänner är aldrig fel. Varför inte slinka in på favoritpubben Ångkvarn eller kanske ta sig ut till Skarholmen och njuta av en god lunch? Jag lyssnar mycket på musik och går gärna på konserter. Allt mellan jazz och hårdrock. Jag har även ett nördintresse i bridge och reser runt land och rike för att tävla. Dessutom har vin blivit ett kärt intresse på senare år och är något som jag gärna vill lära mig mer om.

Du har varit på Zington i snart 12 år! Vad är det som får dig att trivas?

Vi är ett stort och tight gäng som ses och har kul tillsammans. Jag är lyckligt lottad som får jobba med så duktiga och härliga människor. Att Zington är ett väletablerat konsultbolag i Stockholm medför även möjligheten att ta sig an stora och spännande uppdrag, där man ofta får samarbeta med andra duktiga Zington-kollegor.

Våra karriärmöjligheter

Relaterat innehåll