Hoppa till innehåll
Zington Journey

Zington Journey – QA coachen Eric Thelin

Eric Thelin jobbar som QA-coach och har sitt nuvarande uppdrag på Blocket. Arbetsgruppen ingår i ett större program med syfte att modernisera teknik- och produktutveckling inom hela organisationen. I Erics arbetsuppgifter ingår att undersöka och utforma riktlinjer för hur kvalitetsarbetet ska bedrivas framöver. Just nu jobbar han nära Blocket Jobb och delar med sig av erfarenheter samt hjälper dem att sätta upp rutiner och metoder för automatiserade tester.

Porträttbild Eric Thelin

Hur har din karriärresa sett ut hittills? 

Jag har jobbat med mjukvaruutveckling i olika former i över sjutton år - företrädesvis som systemutvecklare. På senare år har jag haft ledarroller inom både test och utveckling. Jag jobbade länge på ett och samma produktbolag i Göteborg, först som utvecklare och senare som ledare inom testautomation. Där var jag under en tioårsperiod med på en resa då företaget gick från nybildat till världsledande inom sin branch, med bland annat kontor på tre kontinenter. Det var en extremt lärorik period med erfarenheter som jag fortfarande har stor nytta av. 2018 gick flyttlasset till Lidköping och där jobbade jag på ett bolag specialiserat på implementation av SAPs e-handelsplattform. Här fick jag lära mig hur det var att jobba med riktigt stora projekt med många utvecklare. Efter en tid satsade vi på en egenutvecklad produkt och då hade jag rollen som teknisk ledare, arkitekt och mentor för teamets juniora utvecklare.

För något år sedan började jag känna att det var dags att gå vidare. När rekryteraren från Zington ringde var jag först skeptisk, men ju mer vi pratade med varandra, desto bättre känsla fick jag och tillslut slog jag till. Det som lockade var möjligheten till intressanta och omväxlande uppdrag, kontinuerlig kompetensutveckling och möjligheten till distansarbete på heltid. Nu när det gått ett tag här på Zington ångrar jag inte mitt val. Kollegorna är välkomnande, kompetenta och positiva. Jag känner en stor tillit till mina närmsta chefer och upplever verkligen att mina idéer och initiativ uppmuntras.

Du bor och jobbar remote i Lidköping – berätta om vardagen med distansarbete.

Jag tror att de flesta i IT-branchen efter pandemin har erfarenhet av distansarbete - en del gillar det och andra inte. För mig var distansarbetet en positiv effekt av pandemin. Nu kunde jag styra över min tid på ett annat sätt, och till exempel hinna att träna innan jobbet, ta ett dopp i Vänern på lunchen och passa på att baka bröd under arbetsdagen. Jag fick också mer tid tillsammans med mina barn. I vintras jobbade jag en vecka från en stuga i Härjedalen och kunde åka skidor på lunchen. Det är livskvalitet för mig! Rent yrkesmässigt tycker jag att distansarbetet gör det lättare att hitta tid för fokuserat enskilt arbete. Utmaningen är att få till samarbetet med andra på distans. Långa videomöten tror jag ingen gillar, men med lite disciplin och regelbundna raster funkar det helt okej. Det kommer ständigt nya verktyg som underlättar samarbete på distans. Jag är teknikoptimist och tror att vi över tid kommer få bättre och bättre verktyg till vår hjälp.

Vad gäller det sociala tycker jag Zington gör ett föredömligt jobb med att erbjuda forum och aktiviteter för att jag på distans kan vara en del av gemenskapen. Sedan jag började i januari har jag varit med på en mängd digitala aktiviteter. Jag har också haft nöjet att träffa mina konsultkollegor vid ett par tillfällen. Stockholm ligger trots allt inte så långt bort.

Vad är nästa steg i din karriär?

De senaste åren har jag jobbat mycket med att dela med mig av mina erfarenheter och stöttat mina kollegor på olika sätt. Detta är något jag vill jobba mer med i framtiden - att agera mentor och hjälpa andra att växa.

Jag känner en stor tillit till mina närmsta chefer och upplever verkligen att mina idéer och initiativ uppmuntras.
- Eric Thelin, QA coach på Zington

Vad drivs du av och får energi av? 

Förutom att hjälpa andra så drivs jag av att hitta och åtgärda problem av olika slag. Från att automatisera och effektivisera processer, till att förbättra kommunikation och återkoppling samt att säkerställa att det jobbas på rätt saker. Jag försöker alltid ha ett helhetsperspektiv i det jag gör.

Hur spenderar du en ledig dag?

Eftersom jag spenderar så mycket av min arbetsdag stilla inomhus vill jag gärna vara ute och röra på mig när jag är ledig. En ledig dag hittar du mig förmodligen utomhus och i rörelse - i längdspåret, på cykelstigen eller med vandringskängorna på fötterna, till exempel. Jag har en liten dröm om att skaffa en husbil och dra runt med cykel, kajak och skidor till olika platser, efter säsong och humör. Detta är en möjlighet som distansarbetet medför.

Hur kom det sig att det blev just Zington för dig?

Att det blev just Zington är en kombination av slump, tajming, och duktiga rekryterare och chefer på Zington. När Zington ringde första gången hade jag under en tid funderat på om det var dags för mig att söka nya utmaningar. Jag är ganska försiktig som person och det gjorde att det tog ett tag för mig att fatta beslutet. Men såhär i efterhand har jag inte ångrat mig. Zington bryr sig verkligen om sina medarbetare och mig som anställd. Här kan jag bli kvar en lång tid framöver.

Relaterat innehåll