Hoppa till innehåll
Karriär

Konsult och utvecklare – maxar din kompetensutveckling

Hur är livet som konsult? Och passar det mig? Det är frågor jag ställde mig innan jag gav mig in i konsultbranschen. I den här artikeln försöker jag, Samuel Spik – utvecklare på Zington, ge svar på vad som krävs för att arbeta som konsult, vilka tankar jag hade innan jag klev in i branschen samt ge en bild av hur livet som konsult ser ut. Jag har under min tid som konsult varit delaktig i många, varierande sammanhang. Med allt från att förebygga ekonomisk brottslighet och att automatisera digitala bakgrundskontroller - till att bygga om systemen bakom blåljusverksamheten i Sverige.

En man som tittar på en stor skärm med datakod.

Vad har du för bakgrund? 

Jag har en examen i Data- och Systemvetenskap från Stockholms Universitet. Men jag började koda på egen hand långt innan dess. Ett av mina första program var en “robot” som gick att prata med, i form av en konsollapp med ungefär en miljon ”if-satser”. Något som iallafall lurade mina föräldrar.

Jag rekommenderar den typen av utbildning om man vill jobba som utvecklare, då den kombinerar ett fokus på teknik och programmering, med många projektfokuserade moment som man kan ha nytta av i arbetslivet (agilt arbetsätt, projektplanering, MDI). Linjen finns dock inte kvar längre, men det finns liknande utbildningar.

Vad hade du för förväntningar och farhågor inför konsultrollen? 

Innan jag började på Zington hade jag arbetat på en arbetsplats, Skandikon, under fem år. Jag visste att jag hade lärt mig mycket på Skandikon och givits chansen att prova flera roller i olika team. Men jag var ändå lite orolig över att det skulle se dåligt ut att bara ha en tidigare arbetsgivare. Det är ju trots allt bara de som konstant vill byta arbetsplats som blir bra konsulter, eller hur?  
Det visade sig att jag oroade mig i onödan! Zington såg det inte som ett problem alls och var bra på att snappa upp de olika kunskaper och erfarenheter jag skaffat på Skandikon.

Hur var första tiden som konsult?

Efter onboarding och introduktion fick jag hjälp med att skriva CV och förbereda mig inför uppdrag. Det var inga problem med att hitta ett uppdrag åt mig, vilket kändes bra! Jag nämner detta då jag har vänner som är nyfikna på konsult-livet, men är rädda för att deras CV inte ser tillräckligt bra ut. En oro de inte alls behöver ha.   

En farhåga jag hade inför att bli konsult var ett det skulle vara jobbigt att byta uppdrag. Det var ju trots allt något jag inte hade mycket erfarenhet av. Men allt jag kan säga där är att man vänjer sig. Just nu tycker jag det är rätt skönt att veta att det går att byta arbetsplats och team utan att det känns jobbigt och nervöst. Jag tror det är något man har stor nytta av genom hela arbetslivet. 

Vad krävs för att bli konsult?

Det är bra att ha en relevant universitetsutbildning och lite arbetserfarenhet. Men jag tror att det är lätt att hänga upp sig för mycket på det. Ett bra konsultbolag kommer utgå från dina kunskaper. Zington är otroligt duktiga på att hitta uppdrag som passar dig, din kunskapsnivå och dina intressen. Här finns det juniora och seniora utvecklare, och folk som jobbat i 2 till 20 år. Det är ett supervarierat gäng.

Fokusera på vad du vill lära dig, snarare än vad du redan kan. Det är ju trots allt det som är viktigast. Det kanske låter lite klyschigt, men viljan att lära sig är absolut det som väger tyngst.

För vissa kanske det är chansen att utmanas med nya uppdrag och olika uppgifter, medans andra vill ha hjälp med att hitta ett sammanhang som passar för ett längre uppdrag.
- Samuel Spik – utvecklare på Zington

Tre tips för att lyckas som konsult

Inställningen

Inställningen är det absolut viktigaste. Det finns en föreställning om att en konsult är en expert som dyker upp på ett kontor i någon månad och säger åt alla vad de ska göra. Något som självklart inte stämmer. Kunder uppskattar istället en teamplayer som är lyhörd. Var inte rädd för att komma med förslag och idéer, så länge de tar hänsyn till kundens behov. De första veckorna kan det vara bra att lyssna in, få en känsla av kulturen, och därefter identifiera möjliga förbättringsområden. Känn heller inte att du måste komma med expertutlåtanden om allt.

Ödmjukhet

En annan bra förmåga är att våga fråga om hjälp. Det kan kännas som att man måste vara expert på allt, bara för att man är konsult. Men det är det ingen som faktiskt förväntar sig. Så tveka därför inte att fråga om det är något du är osäker på.  

Lagspelare

Det absolut viktigaste är att vilja vara en del av teamet. Det är mitt absolut bästa råd - oavsett uppdrag. Ta hjälp, bidra i diskussioner och sammankoppla med ditt team. Det ter sig inte naturligt för alla. Jag själv har en tendens att borra ner mig i en uppgift och vilja fixa allt själv, men jag tror att det bästa man kan göra är att jobba tätt tillsammans med sina nya kollegor. Det gör allting lättare och det gör det troligare att kunden uppskattar din insats.  

Vad är det roligaste med att vara utvecklare och konsult? 

Variationen

För mig är variationen det roligaste. På tidigare arbetsplatser fick jag inte ofta chansen att prova nya grejer. Då kan det lätt bli tråkigt att jobba med samma saker en längre tid. Dessutom finns risken att man blir bekväm och rädd för utmaningar. På Zington kunde jag hitta en balans. Jag får det nya; nya uppdrag, nya utmaningar, nya tekniker, och hjälp med att hitta rätt. Min VD/handledare - Oscar har ofta bättre koll på vad som passar mig än vad jag själv gör! 

Kollegorna

En annan positiv grej man får som konsult är alla konsultkollegor. Eftersom alla jobbat på olika uppdrag, med olika tekniker, finns det en enorm kunskap på kontoret. Oavsett vad man än sitter med är det någon som kan det. Det finns alltid möjlighet att fråga sina kollegor och dela med sig av kunskap. Det kan vara ganska svårt att veta vilka nya tekniker och språk som efterfrågas när man kör solo. Men som konsult är det mycket enklare att ta del av den kunskapen. Det är otroligt värdefullt.  

Har du några råd till den som vill bli konsult och utvecklare? 

Jag tror att många hänger upp sig mycket på det där med att ha rätt erfarenhet, ett snyggt CV och kunna de senaste teknikerna. Jag känner vissa som dragit sig från att prova på konsultlivet för de tror att de inte är häftiga nog. Tänk inte så!  

Fråga dig själv varför du vill bli konsult.

Lyssna på dig själv och se till dina behov. Fråga dig själv vad du får ut av konsultlivet, och varför du vill bli konsult. För vissa kanske det är chansen att utmanas med nya uppdrag och olika uppgifter, medans andra vill ha hjälp med att hitta ett sammanhang som passar för ett längre uppdrag. För de flesta är dock kunskapsutvecklingen det viktiga – att få de verktyg som behövs för att identifiera utvecklingsområden och hitta det du är intresserad av och få chansen att utvecklas och arbeta med just det.

Våra karriärmöjligheter

Relaterat innehåll