Hoppa till innehåll
Zington Journey

Möt testledaren Linda med 20 års erfarenhet och passion för kvalitet

Linda Ohlsson

Hej Linda! Berätta lite om dig själv och om din roll på Zington.

Jag har arbetat inom testområdet i över 20 år i olika former. Just nu är jag testledare och jobbar ibland även som agil coach. I mitt senaste uppdrag fick jag möjlighet att kombinera båda rollerna då det fanns behov av stöd både inom testledning och de agila principerna och arbetssätten.

Hur har din karriärresa sett ut hittills?

Min karriärresa har varit ganska omvälvande. Jag började arbeta precis under en lågkonjunktur på 00-talet. Till en början jobbade jag som utvecklare, men jag insåg att jag var bättre på att rätta kod än att skriva ny kod. Kvalitetstänket har alltid funnits där så därför ville jag fokusera mer på testområdet. Efter att ha vidareutbildat mig inom systemutveckling med inriktning mot test började jag arbeta som konsult. Jag fick möjligheten att jobba på H&M, där jag stannade i 10 år, först som testare och sedan som testledare. Efter dessa 10 år kände jag att det var dags att söka nya utmaningar och göra något nytt i min karriär – då kom Zington in i bilden!

Hur har din resa på Zington sett ut?

Jag kom snabbt ut i uppdrag som acceptanstestledare i ett projekt där man nyligen hade börjat använda SAFe i arbetet. Det var väldigt spännande och kul att få lära sig ett nytt arbetssätt. Jag gick vidare till att jobba med ett projekt som var driftsnära och tekniktungt som pågick i ett år det handlade om ett byte av driftsleverantör. Det var ett helt nytt område för mig och jag lärde mig otroligt mycket under den tiden. Jag har senaste åren arbetat i projekt som har inneburit stor transformation för kunden, där man bytt ut gamla arbetssätt och teknik till nya plattformar och använt SAFe som ramverk. Det har varit både utmanande och lärorikt att få vara med i dessa projekt, och den resa det inneburit för alla inblandade.

Utöver mina uppdrag har jag kontinuerligt utvecklat min kompetens genom olika utbildningar på Zington, inklusive förändringsledning, en MBA, Scrum Master, leading SAFe och ledarskapsutbildning.

Hur kom det sig att det blev Zington för dig?

Jag hade flera Zington-konsulter i min närhet som berättade mycket positivt om företaget. När jag sedan hade mitt första möte på Zington blev jag verkligen imponerad. Den varma stämningen och det positiva intrycket gjorde att jag kände att det var rätt för mig.

Jag har varit på Zington i snart sex år och en av de många anledningarna till att jag stannar är det familjära och härliga gänget av kollegor. Vi lär känna varandra på ett personligt plan, vilket skapar en speciell dynamik. En annan anledning till att jag trivs är möjligheten till personlig utveckling. Jag har fått chansen att fortsätta utvecklas och växa inom företaget.

Att få människor att förstå att testning handlar om att bygga in kvalitet från början, i stället för att bara verifiera på slutet, är något som motiverar mig.
- Linda Ohlsson, testledare på Zington

Vad blir nästa steg i din karriäresa?

Mitt nästa steg är att fokusera mer på den coachande rollen. Jag skulle tycka det var spännande att arbeta med testning på en mer övergripande nivå, där jag kan titta på team och organisationer för att se hur man kan integrera kvalitet. För att hantera den ökande datamängden behöver vi automatisera mer och undersöka möjligheterna i den riktningen, samt implementera det i teamen. Att alltid ha kvalitet i fokus är något som jag verkligen tycker är intressant och givande!

Vad drivs du av och får energi av? 

Jag drivs av ständiga förbättringar och att kontinuerligt lära mig nya saker. Att se både mig själv och andra växa ger mig energi, särskilt när vi får aha-upplevelser och inser hur vi kan göra saker på ett bättre sätt. Att få människor att förstå att testning handlar om att bygga in kvalitet från början, i stället för att bara verifiera på slutet, är också något som motiverar mig. För att ladda upp energi behöver jag också tid för reflektion, och för mig innebär det att vara ute i naturen - antingen i skogen eller på sjön.

Hur spenderar du en ledig dag?

Då spenderar jag tid med min familj, helst utomhus i naturen. Vi älskar att paddla kajak, vandra och använda SUP-brädor. Jag tycker också om att koppla av och titta på fantasy och scifi-filmer.

Vad är ditt bästa tips till andra som vill göra en liknande resa som du gjort?

Var nyfiken! Utforska och upptäck vad som verkligen lockar dig. Ingen fråga är dum, så våga att ställa dem och ta hjälp när du behöver. Var öppen för nya upplevelser, idéer och att lära av andra människor. Genom att vara nyfiken kan du göra resan mer givande och rolig.

Vilket råd skulle du ge till andra som vill lyckas i konsultrollen?

Förstå att du inte är ensam, du har alla kollegor och hela företaget bakom dig. Var inte rädd att be om råd när du behöver det. Kom ihåg att du inte är ditt senaste uppdrag, det är okej att inte alltid vara på topp. Fokusera inte bara på jobbet, utan se också till att trivas med det du gör!

Våra karriärmöjligheter

Relaterat innehåll