Hoppa till innehåll
Data Warehouse

On-Premise till molnet: 8 steg till smidig Data Warehouse-migrering

Att migrera ett Data Warehouse (DW) från on-premise till molnet är ett viktigt strategiskt beslut för många organisationer. En framgångsrik migration kräver dock noggrann planering och strategiskt tänkande. I denna artikel går vi igenom de avgörande stegen för att säkerställa en sömlös övergång till molnet.

En grafisk bild som förställer ett kretskort med ett moln i mitten.

De 8 stegen:

1. Välj molnleverantörer

Utvärdera och välj en eller flera molnleverantörer som passar dina behov. Följ de IT- och molnstrategier som finns inom organisationen och utvärdera dina behov gentemot dessa.

2. Identifiera datakällor

Identifiera de datakällor som behöver migreras till molnet. Detta inkluderar att förstå var data finns lagrad, hur det används och vem som har tillgång till det.

3. Definiera önskat målläge

Utgå från din Analytics-strategi och roadmap för att sätta framtida målbilden. Fundera kring arkitektur, prestanda, skalbarhet, tillgänglighet och underhåll.

4. Planera datamigreringen

Skapa en plan för datamigreringen som inkluderar tidslinjer, resurser och budget. Planen bör också omfatta riskhantering och eventuella avbrott i tjänsten. Planera och skapa backup ifall återställning behöver göras.

5. Säkerställ säkerhet

Säkerställ att molnleverantören har tillräcklig säkerhet för att kunna skydda din data. Detta inkluderar säkerhet för data i transit och data i vila. Identifiera och följ regelverk som är tillämplig för din verksamhet.

6. Testa och validera

Testa och validera data för att säkerställa att allt migreras korrekt och fungerar som det ska i molnet. Inkludera tester av dataintegritet, säkerhet och prestanda.

7. Uppdatera applikationer

Uppdatera alla applikationer som använder datalagret för att säkerställa att de fungerar korrekt i molnet. Se över integrationer från källsystem samt alla rapporter och eventuella API:er som hämtar data från DW.

8. Optimera och underhåll

Optimera och underhåll datalagret regelbundet för att säkerställa att det fortsätter att fungera effektivt och uppfyller dina behov. Använd gärna ett övervakningsverktyg för att säkerställa processer, prestanda och säkerhet över tid.

I takt med att företag och organisationer strävar efter att utnyttja fördelarna med molnet blir migreringen av Data Warehouse alltmer nödvändig. Genom att noggrant följa de viktiga stegen för migrering som vi har kartlagt i denna artikel kan ditt företag göra övergången till molnet på ett framgångsrikt sätt.

Se vårt erbjudande

Vill du veta hur vi kan hjälpa till med er Data Warehouse-migrering? Hör av dig!

Elin Hellström

Elin Hellström

Affärsansvarig Data & Analytics

Relaterat innehåll

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och ta del av eventinbjudningar, nyheter och insikter om den senaste tekniken och trenderna på marknaden.

Tack & kul att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev!