Din sökning innehåller för få tecken

Zington Journey - UX Designern Aminata Grut

Aminata_Grut_UX_Designer.png

Hej Aminata! Berätta lite om dig själv och vad du gör i din roll just nu.

Jag har precis avslutat en tillgänglighetsgranskning av två webbsajter för ett bolag och är redo för nya spännande uppdrag. Hittills har det jag gjort som konsult för Zington varit väldigt hands-on, med jobb inom både UX design och UX writing, kanske med lite extra tyngd på research, användartester, prototyping, validering och konceptutveckling. När jag inte jobbar är jag ideellt engagerad i frågor som handlar om inkludering och skriver på en bok. Jag spelar trummor också, men just nu inte i något band. Hemma med familjen blir det mycket musik och film.

Hur har din karriärresa sett ut hittills?

2017 fick jag av en slump konsultjobb som UX Writer på TV4 Play och C More. Det var superspännande och innebar nära samarbete med utvecklare av både webb och appar. Jag bestämde mig ganska snabbt för att lära mig mer och började plugga till UX Designer på Hyper Island. Jag hade redan kunskaper i frontend, agila metoder och grafisk form, plus en lång bakgrund inom journalistik, så steget var inte så långt. Under de senaste åren har jag nu jobbat som UX Designer för bland andra SEB, som UX Writer för ett försäkringsbolag och med UX research för SR. Jag har pluggat SAFe och nu senast specialiserat mig på tillgänglighet.

Vad vill du helst jobba med?

Jag är väldigt metodisk och snabb när jag jobbar med språk. Är bra på att bearbeta och hitta rätt tonfall i texter och gränssnitt. Har många års erfarenhet och breda kunskaper. Väck mig mitt i natten och fråga om ett språkligt problem du har och jag kan ge dig ett svar. Men jag älskar ju också att jobba med visuell design, research och utveckling av koncept, så det är lite svårt att välja ibland. Just nu är det nog ändå granskning av tillgänglighet som är favorituppdraget. På det området finns det verkligen hur mycket som helst att göra!

Hur kommer det sig att du valde att jobba på Zington?

Jag bestämde mig för Zington för att jag fick ett så trevligt bemötande och för att det verkade vara ett bra ställe att jobba på, med bra värderingar. Det visade sig att magkänslan stämde. Jag har superfina kolleger och vi jobbar med intressanta uppdrag. Jag får utrymme att utvecklas inom yrket i den riktning jag vill och kan också vara med och påverka hur vi jobbar.

Vad får du energi av?

Av att hitta användarvänliga designlösningar på olika sorters problem. Att få till ett intuitivt flöde, lyckas minska antalet steg en användare måste ta för att genomföra något, eller förbättra tillgängligheten, känns alltid härligt.

Vilket råd skulle du ge till andra som vill lyckas i konsultrollen?

Var ärlig och generös med det du kan och vet. Var nyfiken och fråga mycket. Häng med i den tekniska utvecklingen genom att läsa nyheter om branschen på nätet. Våga prova det du inte kan och lär dig något nytt varje dag genom att vara öppen för andras kunskap och sätt att göra saker på. Och framför allt, försök vara en bra kollega!